На Кіровоградщині розпочинається підготовка до купального сезону
опубліковано 08 квітня 2024 року о 11:55

Нещодавно відбулося чергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кропивницької районної військової адміністрації. З доповіддю про підготовку місць масового відпочинку на водних об’єктах виступив начальник Кропивницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Віктор Заброда.

Весняно-літній період передбачає підготовку місць масового відпочинку населення, особливо біля річок та інших водоймищ. На жаль, протягом купального сезону щороку функціонують стихійні пляжі, які не визначаються як місця відпочинку на воді та де не проводиться робота щодо їх облаштування відповідно до чинних норм та правил. Тому серед громадян значно зростають ризики травмувань, інфікувань небезпечними інфекційними та паразитарними захворюваннями.

Варто зазначити, що на території Кропивницького району визначено лише одне офіційне місце масового відпочинку на водному об’єкті за межами села Катеринівка (зона відпочинку на водоймі затопленного колишнього кар'єру), яке перебуває під орендою. На території Кропивницької міської територіальної громади відсутні офіційно визначені місця масового відпочинку на водних об’єктах, які б відповідали Правилам охорони життя людей на водних об’єктах України та Державним санітарним нормам та правилам утримання територій населених місць.

Під час виступу доповідач розповів, що місця відпочинку на водних об’єктах для прийому людей повинні відповідати вимогами Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, а саме: мати паспорт підводної частини акваторії пляжу, акт водолазного обстеження дна акваторії пляжу та акт про усунення небезпечних для купання предметів з дна водного об’єкта. Окрім цих вимог необхідно провести прибирання прилеглої території пляжу, збір плаваючої та скошування берегової рослинності, встановити фонтанчики з підведенням питної води, облаштувати вбиральні та місця для збирання твердих побутових відходів, встановити кабінки для переодягання, завезти новий пісок, провести лабораторні дослідження води з річки чи іншого водоймища, ґрунту (піску) тощо.

Проведення робіт із благоустрою і приведення до ладу прибережних смуг залишається за органами місцевого самоврядування. Орендовані суб’єктами господарювання, фізичними особами-підприємцями земельні ділянки в прибережній зоні, ставки, водоймища в кар’єрах теж повинні залишатися на контролі органів влади, місцевого самоврядування для максимального застосування важелів впливу щодо організації безпечного відпочинку населення.

На завершення виступу Віктор Заброда зауважив, що досить часто поруч із пляжами знаходяться лісо-паркові зони, заклади відпочинку, громадського харчування, торгівлі тощо, а тому їх власникам (орендарям) також необхідно потурбуватися про облаштування своїх територій. Зокрема це викошування рослинності, проведення дератизаційних та дезінсекційних заходів (знищення гризунів, кліщів, комарів) тощо. Для операторів ринку харчових продуктів важливим є дотримання санітарно-гігієнічних норм та вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux