На Кіровоградщині зменшилася кількість випадків захворювання тварин на сказ
опубліковано 16 січня 2020 року о 09:44

Протягом 2019 року на Кіровоградщині зареєстрували 62 випадки захворювання тварин на сказ, 44 пункти оголошено неблагополучними. Це на 89 випадків та 70 неблагополучних пунктів менше, ніж у 2018 році. Захворювання зафіксовано серед лисиць, котів, собак, великої та дрібної рогатої худоби.

Спеціалісти державних установ ветеринарної медицини Держпродспоживслужби області в районах і містах в 2019 році щепили проти сказу 146 299 голів собак та 107 485 котів. До того ж восени пройшла кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, під час якої над лісовими та польовими угіддями площею 19 285 км² було розповсюджено 482 139 принад із вакциною.

З початку поточного року в області зафіксовано два випадки захворювання тварин на сказ. Під час дослідження біоматеріалу в лабораторії Держпродспоживслужби у собаки виділили вірус сказу. З метою недопущення поширення вірусу фахівці Світловодської міської державної лікарні ветеринарної медицинини під час подвірного обходу на визначеній території щепили собак та котів антирабічною вакциною.

9 січня 2020 року лабораторно підтвердилося захворювання на сказ червоної лисиці, яка навідалася до жителів приватного домоволодіння в м. Олександрія. Наразі фахівці Олександрійської міської державної лікарні ветеринарної медицини вживають заходи щодо недопущення поширення сказу на території визначеної загрозливої зони та проводять вакцинацію домашніх тварин. Про графік проведення подвірних обходів та вакцинації тварин населення повідомляють через оголошення на дошках оголошень і в ЗМІ, також інформаційну роботу проводять через голів квартальних комітетів. Крім того, для щеплення тварин проти сказу власники можуть звертатися до територіальної державної лікарні ветеринарної медицини. Перелік установ доступний для ознайомлення.

Держпродспоживслужба звертає увагу власників тварин: відмова або ненадання тварини для проведення щеплення проти сказу є порушенням чинного законодавства, зокрема, вимог статті 107 КУпАП, статті 37 Закону України «Про ветеринарну медицину», пункту 5 «Інструкції про заходи щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин» та передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

Довідково

Сказ - це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується враженням центральної нервової системи й завжди закінчується смертю. Зараження людини відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Основним методом боротьби зі сказом є щеплення. Його необхідно робити щорічно всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, оплатити треба лише необхідні витратні матеріали (шприц тощо).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux