На Кіровоградщині фахівці Держпродспоживслужби перевірили 142 об’єкти водопостачання та водовідведення
опубліковано 30 березня 2020 року о 15:30

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області спільно з органами місцевого самоврядування проводять комісійні обстеження об’єктів водопостачання та водовідведення населених пунктів області.

Під час комісійних обстежень фахівці перевірили 130 об’єктів водопостачання та 12 об’єктів водовідведення. На 104 об’єктах водопостачання (36 - централізованого, 68 - нецентралізованого) та 7 об’єктах водовідведення було виявлено порушення.

Так, на об’єктах централізованого водопостачання не облаштовані зони санітарної охорони, стан водонапірних башт та насосних споруд незадовільний, обладнання та мережі зношені, виробничий лабораторний контроль води, яка надходить у водопровідну мережу, у повному обсязі не здійснюється тощо. Здебільшого, ці порушення стосуються сільських та селищних водогонів.

На об’єктах нецентралізованого водопостачання (громадські колодязі, свердловини) не систематично проводиться чищення та дезінфекція, відсутній лабораторний контроль води у повному обсязі згідно ДСанПіН 2.2.4-171-10, не оформлені санітарні паспорти за рахунок нестандартних результатів досліджень води.

Що стосується об’єктів водовідведення, очисні споруди знаходяться у незадовільному технічному стані (Знам’янський район), а на одному з об’єктів каналізаційні стоки не проходять очистку та стікають по відкритій земельній ділянці за межі мулового майданчика по березі р. Інгул (с. Созонівка Кропивницького району).

У ході перевірок для лабораторних досліджень було відібрано 36 проб питної води з централізованих та 8 проб води з нецентралізованих джерел. За результатами у двох зразках води з об’єктів централізованого водопостачання виявлено відхилення за санітарно-хімічним показником - перевищений вміст заліза (Маловисківський район). У пробах води з об’єктів нецентралізованого водопостачання відхилень не виявлено. Також досліджено 24 проби поверхневої води з 12 водозаборів на водогонах.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, балансоутримувачам об’єктів водопостачання надано відповідні приписи та пропозиції.

Обстеження об’єктів водопостачання та водовідведення відбуваються відповідно до доручення Держпродспоживслужби України щодо виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», введеного в дію Указом Президента України. Обстеження продовжуються.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux