На Харківщині відбулось чергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій
опубліковано 26 січня 2023 року о 17:23

Стан забезпечення населення якісною й безпечною для здоров’я людини питною водою та недопущення торгівлі потенційно небезпечними харчовими продуктами на території Дергачівської громади. Про це, зокрема, йшлося під час чергового засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Дергачівської міської військової адміністрації, що проводилося 24-го січня. У засіданні взяли участь начальник Харківського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області Віктор Солонський та заступник начальника управління – начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Харківського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області Неля Рапота.

Зауважено, що Дергачівська міська військова адміністрація  не виконала протокольне рішення районної комісії з питань ТЕБ та НС Харківської районної державної адміністрації від 18.08.2022 №4 у частині забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення на території громад Харківського району. Згідно з п. 3.1 вищезазначеного рішення  Дергачівська міська військова адміністрація не створила комісію з перевірки об’єктів централізованого та децентралізованого водопостачання, станом на 24.01.2023 не перевірені об’єкти водопостачання громади.

У населених пунктах Проходи, Великі Проходи, Гоптівка, Руська Лозова, Токарівка та Кочубеївка внаслідок бойових дій відсутнє централізоване водопостачання. Населення вживає воду з громадських колодязів. За результатами моніторингових досліджень питної води, яку відібрали з них, вода там не відповідала вимогам санітарного законодавства. За інформацією місцевої влади, населення в достатній кількості забезпечене альтернативною привозною бутильованою питною водою гарантованої якості. Роботи щодо відновлення централізованого водопостачання ведуться.

Враховуючи вищезазначене, вимоги р. 1 протокольного рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 07.12.2022 №11, пункти 29 та 77 Плану дій органів виконавчої влади з відновлення деокупованих територій територіальних громад, що затверджений розпорядженням КМУ від 30.12.2022 року № 1219-р,  щоб запобігти виникненню епідемічних ускладнень внаслідок вживання населенням води, що не відповідає гігієнічним вимогам і може призвести до отруєнь та інфекційних захворювань, на підставі ст. 13 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» і Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» представники Держпродспоживслужби запропонували Дергачівській міській військовій адміністрації:

  • забезпечити відновлення діяльності комунальних підприємств з експлуатації очисних споруд і визначити перелік мереж централізованого водовідведення та очисних споруд, які потребують відновлення;
  • забезпечити населення якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою шляхом відновлення централізованого питного водопостачання й централізованого водовідведення та/або нецентралізованого питного водопостачання;
  • взяти під особистий контроль застосування на відповідній території Державних санітарних норм і правил «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру», затверджених наказом МОЗ від 22.04.2022 № 683;
  • передбачити в місцевих бюджетах кошти для виконання регіональних та місцевих програм (заходів) щодо забезпечення населення якісною питною водою в достатній кількості;
  • на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства забезпечити наявність у належній кількості запасів реагентів, знезаражуючих засобів і реактивів для очищення та знезараження питної води, проведення посиленого відомчого й державного санітарного нагляду за якістю питної води.

При цьому Дергачівська міська військова адміністрація разом із представниками  МОЗ та Держпродспоживслужби мають:

  • забезпечити діяльність підприємств питного водопостачання відповідно до вимог законодавства, у тому числі вимог санітарного законодавства, нормативно-технічних документів щодо виробництва питної води, технологічних документів, розроблених та затверджених в установленому порядку;
  • провести комісійні обстеження стану об’єктів централізованого та нецентралізованого питного водопостачання;
  • забезпечити виконання суб’єктами господарювання/балансоутримувачами пропозицій щодо усунення встановлених порушень, поданих за результатами комісійних обстежень;
  • забезпечити через засоби масової інформації, соціальні мережі інформування населення про необхідність належного облаштування та експлуатації індивідуальних колодязів та ризики вживання забрудненої питної води.

Особлива увага була привернута до діяльності ринку за адресою: вул. Сумський Шлях, 161 Д, м. Дергачі, на якому здійснюється реалізація свинини, яловичини, свіжої риби, молочної продукції домашнього виготовлення та рослинної продукції. Відповідні харчові продукти повинні проходити обов’язковий контроль у державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, функціонування якої передбачено статтею 36 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та Положенням про державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринку (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29.04.2002 р. за №404/6692). Згідно з вимогами п. 1.13 вищезазначеного Положення, адміністрація ринку (власник) повинні забезпечити лабораторію опаленням, освітленням (тобто електропостачанням), гарячим та холодним водопостачанням тощо. На теперішній час лабораторія не забезпечена вказаними комунікаціями всупереч вимогам Положення, що унеможливлює її повноцінне функціонування та належне проведення ветеринарно-санітарної експертизи харчових продуктів, які реалізуються на ринку. Також слід зазначити, що на даний час суб’єкт господарювання, який організовує роботу ринку та відповідальний за його функціонування, не є визначеним.

Функціонування ринку, на якому не організовано проведення ветеринарно-санітарної експертизи продукції, забороняється відповідно до вимог Положенням про державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринку. Харчові продукти, що не пройшли лабораторні дослідження, є потенційно небезпечними та заборонені до продажу.

Для недопущення санітарно-епідеміологічних ускладнень Національній поліції та Дергачівській міській військовій адміністрації запропоновано вжити вичерпних заходів щодо встановлення суб’єкта господарювання, який організовує діяльність ринку за адресою: м. Дергачі, вул. Сумський Шлях, 161 Д, для забезпечення державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку комунікаціями, передбаченими вимогами законодавства. До моменту встановлення суб’єкта господарювання та розв’язання вказаних питань було запропоновано заборонити діяльність ринку.

За результатом чергового засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Дергачівської міської військової  адміністрації вирішено інформацію представників Держпродспоживслужби  взяти до відома та вжити відповідні заходи.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux