На Чернігівщині Держпродспоживслужба провела семінар для освітян щодо особливостей харчування дітей у навчальних закладах
опубліковано 31 березня 2023 року о 13:10

Вимоги до організації харчування в закладах освіти обговорено під час семінару, що пройшов 30 березня у Ніжинському районі. Ініційоване навчання спеціалістами місцевого структурного підрозділу Держпродспоживслужби для керівників та представників навчальних закладів Борзнянської, Плисківської, Височанської і Комарівської територіальних громад.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській Юрій Павлішен у своїй вступній промові наголосив на важливості якісного та безпечного харчування дітей і нагадав присутнім основні вимоги Постанови Кабінету міністрів України від 24 березня 2021 року за №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

За словами керівника Головного управління, є базові вимоги до суб’єктів господарювання, що надають послуги з харчування дітей, зокрема наявність реєстрації оператора ринку, закупівля харчових продуктів у зареєстрованих виробників (постачальників) або тих, хто має експлуатаційний дозвіл, відповідність законодавчо визначеним санітарно-гігієнічним нормам, розроблена і впроваджена на виробництві система НАССР.

«Оператори ринку зобов’язані розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів, - зазначив Юрій Павлішен, - відповідно, стан впровадження системи НАССР перевіряється фахівцями Держпродспоживслужби та підпорядкованими територіальними органами відповідних областей, як того вимагає законодавство».

Фахівці Ніжинського районного управління Держпродспоживслужби більш докладно зупинилися на озвучених питаннях. Зокрема, йшлося про обов’язкове складання орієнтовного сезонного чотиритижневого меню, котре повинно містити необхідну кількість калорій, білків, жирів та вуглеводів, відповідати загальним віковим потребам здобувачів освіти тощо. Також освітян ознайомили з переліком продуктів, заборонених для використання в закладах освіти та оздоровлення і відпочинку.

Йшлося і про відбір зразків води, продуктів харчування для проведення лабораторних досліджень та взяття змивів з об’єктів навколишнього середовища.

Зазначалося, що на всі страви, включені до переліку чотиритижневого сезонного меню, мають бути розроблені і затверджені технологічні картки. Крім того, можна користуватися технологічними картами, затвердженими МОЗ або розробленими самостійно і узгодженими з територіальними підрозділами Держпродспоживслужби.

Підсумовуючи навчання, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен зазначив, що НАССР у навчальних закладах – це важливий інструмент для контролю безпеки харчування, і адміністрація закладів зобов’язана постійно підтримувати функціонування принципів цієї системи на харчоблоках, у такий спосіб дбаючи про здоров’я маленьких українців.

На фотографії зображені учасники заходу На фотографії зображені учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux