На Чернігівщині обговорили шляхи мінімізації ризиків розповсюдження інфекційних захворювань тварин та профілактики грипу птиці
опубліковано 27 січня 2020 року о 16:04

Про епізоотичну ситуацію з інфекційними захворюваннями тварин та профілактику високопатогенного грипу птиці йшлося на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській облдержадміністрації, яке 24 січня провів заступник голови ДНПК – начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен.

Він ознайомив присутніх із ситуацією, що передувала проведенню позачергового засідання комісії і була пов’язана з виявленням збудника АЧС у мисливському угідді ТОВ «Лисяча Нора», розташованого на території Козелецького та Чернігівського районів.

Юрій Павлішен наголосив, що торік Чернігівщина була однією з небагатьох областей у державі благополучних щодо цього захворювання. Тому головне завдання сьогодні – мінімізувати ризики розповсюдження захворювання на території області.

Відтак у вже згаданих районах відбулися засідання Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при райдержадміністраціях, затверджені плани заходів щодо локалізації та ліквідації африканської чуми свиней, введено тимчасові карантинні обмеження, в області активно проводиться профілактична робота.

Окремо під час засідання комісії були обговорені про попереджувальні заходи щодо потрапляння на територію Чернігівщини високопатогенного грипу птиці, виявленого у січні в одному з птахогосподарств Вінницької області.

Як було зазначено, щоб попередити потрапляння збудника цього захворювання, в Чернігівській області щорічно здійснюється його моніторинг шляхом проведення лабораторних досліджень у птахогосподарствах, приватному секторі, серед дикої перелітної та зоопаркової птиці.

Під час засідання ДНПК була проаналізована ситуація в області стосовно інших інфекційних захворювань тварин, таких як сказ, лейкоз, вузликовий дерматит. Також ішлося про регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами, попередження і недопущення отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин для обробки сільськогосподарських посівів та боротьбу з фальсифікованою продукцією.

Своїм рішенням Державна  надзвичайна протиепізоотична комісія  при   облдержадміністрації визначила завдання, які  стоять  перед установами, підприємствами, організаціями, користувачами мисливських угідь, власниками пасік, органами місцевого самоврядування для збереження епізоотичного благополуччя на Чернігівщині.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux