На Чернігівщині фахівці Держпродспоживслужби провели серію семінарів для місцевих сільгоспвиробників щодо захисту рослин та запобігання поширенню контрафактного насіння
опубліковано 31 серпня 2020 року о 11:42

Днями за ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області у Мені і Батурині Бахмацького району відбулась серія семінарів – нарад на тему:  «Дотримання суб’єктами господарювання законодавства у сфері захисту рослин та запобігання поширенню контрафактного насіння при здійсненні реалізації та зберіганні насіння та садивного матеріалу».

У ході проведення заходів фахівці Служби та місцеві сільгоспвиробники розглянули основні питання щодо дотримання суб’єктами господарювання законодавства у сфері насінництва і розсадництва, а також щодо заборони використання, розповсюдження та обігу контрафактного насіння і незареєстрованих ГМО у відкритих системах. Фахівці Служби надали роз’яснення стосовно алгоритму дій фізичної особи при її зверненні щодо порушення Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів».

Окрім того, для сільгоспвиробників було наголошено, що сертифікації підлягає насіння, яке включене до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. А посівні якості повинні обов'язково відповідати вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва. Кожна партія насіння, яка призначена для реалізації, повинна супроводжуватись двома сертифікатами: сертифікатом, що засвідчує сортові якості насіння та сертифікатом, що засвідчує посівні якості насіння. Партії насіння або садивного матеріалу, які не мають супровідних документів про якість насіння не допускаються до реалізації.

Під час семінарів також йшлося про дотримання суб’єктами господарювання законодавства у сфері захисту рослин. Фахівці нагадали присутнім про дотримання законодавства у сфері захисту рослин, а саме Законів України “Про захист рослин”, “Про пестициди і агрохімікати”, «Про місцеве самоврядування в Україні», “Про бджільництво” для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл, людей і навколишнє середовище.

Також присутнім учасникам були надані рекомендації як  безпечно використовувати біологічний метод захисту рослин, як альтернативу хімічному методу, що дасть можливість зменшити негативний вплив хімічних препаратів на навколишнє середовище, зберегти корисну ентомофауну та отримати біологічно чисту продукцію.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux