Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін долучився до засідання колегії Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
Порядок денний передбачав розгляд низки актуальних питань щодо підтримки епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя, виконання заходів у сфері захисту прав споживачів, оптимізації процедур ринкового нагляду, профілактики поширення інфекційних хвороб, результатів співробітництва з науковими установами та закладами вищої освіти та ін.
Сергій Захарін від імені керівництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів передав колегам подяку за роботу в умовах надзвичайних безпекових загроз, за стійкість та незламність, а також ефективну роботу з протидії біологічним викликам, і повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюється комплекс заходів, спрямованих на забезпечення високої ефективності роботи територіальних органів. Ключовий пріоритет – безумовне виконання вимог законодавства у сферах ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів, захисту та карантину рослин, дотримання санітарного законодавства. Продовжується розробка програмних продуктів, які дозволять поглибити цифровізацію ключових управлінських процесів.
Сергій Захарін високо оцінив ініціативу Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області, яке спільно з іншими місцевими органами та установами бере участь у виконанні заходів, що спрямовані на інформування громадян про якість питної води. Кожний бювет або інше місце (пункт) розливу нанесений на інтерактивну мапу, яка доступна на спеціально створеному сайті. Навівши курсор на конкретну локацію (бювет або інше місце розливу), можна отримати доступ до актуальної інформації: адреса, наявність генератора, робочі години, а також експертний висновок, виконаний Миколаївською державною лабораторією Держпродспоживслужби. У такому висновку зазначаються відомості про результати дослідження питної води за мікробіологічними випробуваннями (загальне микробне число, загальні коліформи) та за органоліптичними випробуваннями (каламутність, присмак, запах). Частка суб’єктів господарювання, що здійснюють належний виробничий контроль якості води, протягом поточного року збільшилася з 60% до 72%. Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота, що спрямована на роз’яснення суб’єктам господарювання вимог санітарного законодавства. Підтримується взаємодія з керівниками та відповідними фахівцями у територіальних громадах.
Під час засідання ретельно проаналізовано стан роботи з виконання перспективних завдань і заходів у розрізі різних функціональних напрямків. Окрім того, учасники засідання в режимі дискусії обмінялися думками щодо перспективних шляхів виконання завдань та заходів з мінімізації впливу біологічних ризиків.
Начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області Сергій Рекун, який головував на засіданні колегії, надав докладні настанови щодо оптимізації подальшої роботи і запевнив, що в регіоні забезпечується належний рівень епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя, вживаються необхідні заходи для протидії викликам біологічної природи, здійснюється своєчасне опрацювання звернень громадян та інших заявників.
«Працівники Держпродспоживслужби Миколаївщини працюють в умовах надзвичайних безпекових ризиків. Окрім того, дається взнаки і низка сезонних викликів. В той же час в регіоні ситуація хоча і напружена, але контрольована - підтримується належний стан епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя. Вживаються ефективні заходи щодо профілактики поширення небезпечних інфекційних хвороб. Значно покращена організація роботи обласної ветеринарної лікарні та її філій. Колектив Головного управління сумлінно виконує свою роботу, впроваджує чимало цікавих інновацій, на високому рівні виконує завдання із протидії різноманітним епізоотичним викликам. Важливим чинником ефективності є злагоджена комунікація Головного управління з обласною військовою адміністрацією, депутатським корпусом, а також колегами з інших відомств», - зазначив Сергій Захарін.