Кіровоградщина: результати весняних обстежень грунтів та стан шкідників сільськогосподарських культур
опубліковано 18 квітня 2023 року о 11:12

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Кіровоградській області провели весняні обстеження полів, садів, лісосмуг, неорних земель та інших сільськогосподарських угідь на перезимівлю і стан шкідників с/г культур відповідно до методичних рекомендацій у базовому та інших господарствах. Всього спеціалістами було обстежено площу 8 645 га. З проведених обстежень було виявлено – 1,5, максимально – 4 екз. на кв.м клопа шкідлива черепашка. За зимовий період загинуло 0-10% шкідника, від хвороб – 65, шкідників – 35%. Маса живих самок до 120 мг – тобто потенційна спроможність розмноження шкідливої черепашки, як і інших клопів, доволі висока, тому в полях озимої пшениці, ячменю, де оселяться ці шкідники за порогової чисельності, виникатиме необхідність застосування хімічного захисту рослин. 

Хлібна жужелиця (турун), 0-5% личинок якої загинуло взимку, зустрічалася у вибірках в середній чисельності 0,5 екз. на кв.м.

Взимку загинуло 0-4% гусениць озимої совки. На 19% обстежених площ збереглося – 0,5, максимально – 1 екз. на кв.м шкідника. Помірно тепла цьогорічна зима сприяла перезимівлі гусениць молодших віків, які навесні дохарчовуватимуться в посівах озимих зернових культур. Ймовірне утворення вогнищ підвищеної чисельності і шкідливості фітофага у посівах озимих, просапних та овочевих культур.

Щільність дротяників та несправжніх дротяників, личинок хрущів – 0,5-0,6, максимально – 1 екз. на кв.м на полях під посів просапних культур загрожує значним пошкодженням сходів.

Гусениці стеблового (кукурудзяного) метелика за незначної (0-20%) загибелі взимку від хвороб і ентомофагів виявлені у – 8, максимально – 20% рослинних решток кукурудзи, по 1-2 екз. на рештку.

Умови зимівлі (загинуло від шкідників та грибкових і бактеріальних хвороб 0-20% шкідника) не вплинули на колорадського жука, якого скрізь на картоплянищах збереглося в середньому – 1,8, максимально – 3 екз. на кв.м.

Посіви цукрових буряків більшості бурякосійних господарствах області заселятимуться жуками звичайного та сірого бурякових довгоносиків. Найбільш загрозливими вони будуть у Олександрійському, Новоукраїнському, Голованівському районах, де навесні за виживання 100% популяції виявлено 0,5 екз. довгоносиків на кв.м.

Погодні умови зими були сприятливими й для доброї перезимівлі шкідливих комах у садах. Загинуло 0-6% зимуючого запасу шкідників. Такий відсоток загибелі не знімає можливості загрози пошкодження фітофагами плодових і ягідних культур в період вегетації.

На більшості площ гризуни заселяють 45-70% посівів озимих зернових та ріпаку, багаторічних трав за чисельності 1-4 жилих колонії на гектарі. Повсюди продовжиться розмноження і шкідливість мишоподібних гризунів у посівах сільськогосподарських культур, місцях резервацій. Для попередження пошкоджень рослин за наявності 3-5 і більше колоній на гектарі слід удаватися до використання отруйних принад дозволених до використання родентицидів.

Перезимувалі особини перебувають здебільшого у хорошому фізіологічному стані і за сприятливих агрокліматичних умов спроможні відновити численну та якісну популяцію. А тому моніторинг фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин набуває важливого значення для подальшого регулювання чисельності шкідливих організмів з метою мінімалізації негативної дії їх на врожаї.

Загалом зима 2022-2023 рр. на території області виявилась м’якою, теплою та безсніжною. За даними гідрометцентру середня температура повітря за календарну зиму становила -0,5, +0,6о, що 1-2,2,6о вище норми. Промерзання ґрунту розпочалося на початку грудня і впродовж місяця відбулося неодноразове його відтавання, що сприяло просочуванню вологи в ґрунт. Протягом січня і лютого спостерігалося слабке промерзання ґрунту до 15-23 см. Таким чином, несприятливих умов для перезимівлі, як шкідників так й сільськогосподарських рослин, взимку не спостерігалося.

На малюнку зображено грунт і руки в рукавичках, що тримають рослину На малюнку жінка розкопує землю під деревом На малюнку жінка роздивляється гілки дерева На малюнку чоловік копає на полі із зеленими рослинами На малюнку жінка відбирає проби ґрунту
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux