Харківщина: в Богодухівському районі виявлено порушення в утриманні територій населених пунктів
опубліковано 05 червня 2023 року о 14:29

Фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Богодухівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області  з представниками  органів місцевого самоврядування провели комісійні перевірки з питань утримання територій населених пунктів п’яти громад Богодухівського району.

Під час перевірок на території населених пунктів:

  • виявлені стихійні сміттєзвалища, що є порушенням ЗУ «Про відходи»,
  • у деяких територіальних громадах не облаштовані водонепроникним твердим покриттям контейнерні майданчики для збирання твердих побутових відходів, відсутні навіси, огорожі тощо (порушення п.п. 2.7, 2.8 Наказу МОЗ України №145 від 17.03.2011 року «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання населених місць»).

Посадовим особам органів місцевого самоврядування направлені листи щодо виявлених порушень та надані приписи про усунення порушень санітарного законодавства з граничними термінами виконання (на підставі ст. 22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-ХІІ, ст. 21 Закону України «Про відходи» від 05.03.1998 №187/98-ВР, Державних санітарних норм та правил утримання території населених місць, затверджених наказом МОЗ України від 17.03.2011 №145).

Богодухівське районне управління ще раз наголошує, що викидання сміття в місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Так, у ст. 42 ЗУ «Про відходи» зазначено, що особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища, прямого чи опосередкованого шкідливого впливу на здоров’я людини та економічних збитків.

Заходи здійснювалися на виконання п. 8 розпорядження Харківської обласної державної адміністрації від 13.05.2020 №222 «Про проведення в Харківській області щорічної акції «За чисте довкілля» та дня благоустрою території населених пунктів», дотримання вимог ст. 22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 №4004-ХІІ, Державних санітарних норм та правил утримання території населених місць, затверджених наказом МОЗ України від 17.03.2011 №145.

Стихійні сміттєзвалища, на відміну від полігонів, не  є спеціально обладнаними, відтак можуть містити різні відходи надвисокого рівня небезпеки, а  продукти гниття й розпаду сміття потрапляють у ґрунт та воду. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто легко призводить до займання сміття та викидів у повітря шкідливих речовин. Крім того, несанкціоновані звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux