Сумщина: моніторинг цін на соціально значущі товари
опубліковано 05 червня 2023 року о 12:56

З метою гарантування стабільності цін в умовах воєнного стану для задоволення потреб населення товарами, які мають істотну соціальну значущість за економічно обґрунтованими цінами створені робочі групи із здійсненням контролю щодо забезпечення цінової стабільності м. Суми та територіальних громад. Щоденно робочі групи здійснюють цінові спостереження за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, що мають істотну соціальну значущість. Протягом квітня-травня 2023 року проведено моніторинг роздрібних цін на 224 об’єктах торгівлі, у тому числі: 155 торгових точках на ринках та 69 магазинах на території Сумської міської територіальної громади. Здійснюється постійний контроль за дотриманням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі встановленого граничного рівня торгівельної надбавки в розмірі не більше 10 відсотків. Із суб’єктами господарювання проводиться роз’яснювальна робота та надається Пам’ятка щодо державного регулювання цін на продовольчі товари в період воєнного стану та яка передбачена законодавством відповідальність за порушення державної дисципліни цін.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області направлені листи головам райдержадміністрацій Сумської області з рекомендаціями для активізування моніторингових заходів суб’єктів господарювання з цінового спостереження. До заходів залучені представники органів місцевого самоврядування та працівники районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

Протягом квітня-травня 2023 ціни на окремі товари знижувались. Так, станом на 01.06.2023 середня ціна на олію соняшникову за 1 л становить
63,90 грн/1 л, яйця курячі – 39,30 грн/1 дес., крупу гречану – 54,70 грн/1 кг, борошно вищого ґатунку – 17,90 грн, цукор кристалічний – 33,90 грн, макаронні вироби – 31,10 грн; масло вершкове – 334,80 грн; птиця (тушка курки) – 97,00 грн; молоко питне у плівці – 48,90 грн/1 л.

Щодо овочів борщового набору, стабільно високими лишаються ціни за 1 кг моркви (61,30 грн), капусти білокачанної (51,80 грн), цибулі ріпчастої (59,90 грн), а ціни на картоплю (9,20 грн) та буряк (12,40 грн) незначно підвищились.

Ціни на ринках на м'ясо свинини після Великодніх свят знизились до 10% та становлять за 1 кг – 183,10 грн, яловичина підвищилась на 10% та становить за 1 кг – 220,00 грн.

Основним постачальником хлібобулочних виробів в торгівельній мережі міста залишається ТОВ «Сумська паляниця», яка продовжує програму «Соціальний хліб» та постачає хлібобулочні вироби за соціальними цінами, що надзвичайно важливо для незахищених верств населення.

На інші продовольчі товари, на які торговельна надбавка не обмежена (пшоно, рис, ковбасні вироби, м’ясопродукти, кондитерські вироби, рибопродукти, оцет, сода, вода питна, соки, риба тощо) ціни поступово збільшуються під впливом збільшення оптово-відпускної ціни, здороження сировини та збільшення логістичних витрат.

на фото помідори, хліб, банани, зелень, калькулятор
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux