Інформація про спалахи гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь та вжиття заходів реагування за 2022 рік
опубліковано 02 лютого 2023 року о 16:08

За даними річних звітів у 2022 році працівники Держпродспоживслужби взяли участь у санітарно-епідеміологічному розслідуванні 55 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 512 осіб, у тому числі 213 дітей (41,6 %). Це майже на третину менше ніж за 2021 рік, коли працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 82 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 992 особи, у тому числі 750 дітей (75,6 %).

Серед усіх спалахів після початку введення воєнного стану зареєстровано 48 спалахів, внаслідок яких постраждало 459 осіб, з них 178 дітей (38,8 %).

У 2022 році спалахи зареєстровано на території наступних областей (другою цифрою зазначено кількість спалахів після введення воєнного стану): у Львівській області – 17/16, Одеській – 7/6, Дніпропетровській - 6/6, Київський – 6/5, Запорізькій, Черкаській – 3/2, Івано-Франківській та Тернопільській – 2/2, Полтавській та Чернівецькій – 2/1, Закарпатській, Кіровоградській, Сумській, Хмельницькій областях та у м. Києві – 1/1.

Серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: найбільшу питому вагу складають спалахи, які виникли у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб – 19 (34,5 % від усіх) спалахів, під час яких постраждало 138 осіб, з них 90 дітей.

Серед населення у побуті взято участь у розслідуванні 14 (25,5 %) спалахів, під час яких постраждало 126 осіб, з них 60 дітей проти 5 спалахів (6 %) у 2021 році, під час яких постраждало 42 особи, з них 31 дитина.

В організованих дитячих колективах зареєстровано 9 (16,4 %) спалахів із загальною кількістю постраждалих 45 осіб, у тому числі 42 дитини, що в 5 разів менше по кількості спалахів та в 12 разів - по кількості постраждалих ніж у 2021 році, коли було 46 (56 % від усіх) спалахів із загальною кількістю постраждалих 547 осіб, у тому числі 525 дітей у 2021 році.

У закладах оздоровлення та відпочинку для дітей у оздоровчому сезоні 2022 року спалахів не зареєстровано проти 1 спалаху у оздоровчому сезоні 2021 року, під час якого постраждало 12 осіб, у тому числі 11 дітей.

З об’єктами ресторанного господарства та торгівлі пов’язано 10 (18,2 % від усіх) спалахів із загальною кількістю захворілих 162 особи, у тому числі 21 дитина проти 29 (35% від усіх) спалахів із загальною кількістю захворілих 390 осіб, у тому числі 189 дітей у 2021 році.

Крім того, у 2021 році розслідувано 1 спалах, який пов’язаний з харчоблоком промислового підприємства (постраждало 10 осіб), що на рівні 2021 року, коли було зареєстровано 1 спалах на промисловому підприємстві (постраждало 8 осіб). У 2022 році також по 1 спалаху з харчоблоком територіальної оборони (7 осіб) та установи виконання покарань (24 особи), у 2021 році – таких спалахів не було.

Передача збудників інфекції в 2022 році відбувалася в основному харчовим шляхомпри 36 спалахах (65 % від усіх) проти 36 спалахів (44 %від усіх) у 2021 році. При однаковій кількості спалахів у 2022 році значно збільшилася питома вага харчового шляху передачі збудника інфекції. Це відбулося у зв’язку із зменшенням у 2022 році кількості та питомої ваги спалахів із контактно – побутовим шляхом передачі – 15 (27 %) спалахів проти 36 (44 %) у 2021 році (за рахунок зменшення кількості спалахів у організованих дитячих колективах, де значна кількість спалахів реалізовується саме контактно-побутовим шляхом внаслідок порушення санітарно-гігієнічного і протиепідемічного режимів, правил особистої гігієни дітьми та наявності хворих/носії серед дітей або персоналу).

Забруднена вода стала фактором передачі збудника при 1 спалаху (2 %), постраждало 18 осіб, з них 2 дітей (заклад громадського харчування Чернівецької області) проти 3 спалахів (4 %) у 2021 році, коли постраждало 52 особи, з них 47 дітей.

При 3 спалахах (6 %) фактори та шляхи інфікування не встановлено, тоді як у 2021 рік фактори інфікування не встановлено при 7 спалахах (8 %).

У 2022 році серед спалахів, у розслідуванні яких брали участь фахівці Держпродспоживслужби, за етіологічною структурою однакова питома вага спалахів, які викликані сальмонелою та іншими бактеріальними збудниками.

Спалахів, які викликано сальмонелами – 16 (29 %) проти 23 (28 %) спалахів у 2021 році; іншими бактеріальними збудниками - 16 (29 %) проти 10 (12 %) спалахів у 2021 році. 

Спалахів вірусної етіології (викликані ротавірусами, норовірусами, каліцівірусами ) зареєстровано 13 (24%) проти 37 (41,6%) у 2021 році.

Інформації про спалахи вірусного гепатиту А у 2022 році до Держпродспоживслужби не надходило проти – 1 (2 %) у 2021 році.

У 8 випадках (14 %) збудника не встановлено проти 10 випадків (13 %) у 2021 році.

При 1 спалаху захворювання було викликано шигелами, 1 – хворі не обстежувалися.

Фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби за 2022 рік взяли участь у розслідуванні 66 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 72 особи, що дещо менше ніж за попередній рік, коли було розслідувано 73 випадки, під час яких постраждало 83 особи

Внаслідок захворювання на ботулізм, у розслідуванні якого брали участь фахівці Держпродспоживслужби у 2022 році померло 3 хворих. Летальні випадки зареєстровані у Львівській, Чернігівській та Вінницькій областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення, риби - тараньки придбаної з рук в місці стихійної торгівлі та копченої риби невстановленого походження. Серед випадків ботулізму, у розслідуванні яких брали участь фахівці Держпродспоживслужби у 2021 році померло 10 хворих.

Серед всіх випадків ботулізму після початку введення воєнного стану зареєстровано 63 випадки, з 68 постраждалими, 3 хворих померло.

За результатами розслідування випадків ботулізму у 2022 році встановлено, що 29 випадків з 34 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 21 випадок з 24 постраждалими, овочеві - 6 випадків з 7 постраждалими та рибні – 2 випадки з 3 постраждалими), 24 випадки (25 постраждалих) пов’язано із в’яленою, копченою, жареною рибою (19 випадків з 20 постраждалими – домашнього виготовлення, 4 – придбаною в місцях стихійної торгівлі, 1 – невідомого походження), 1 випадок – з м’ясним паштетом невідомого походження. У 12 випадках за захворювання ймовірно пов’язано з продукцією промислового виробництва, яку, зі слів хворих, було придбано в магазинах та на офіційних ринках (11 – рибна продукція, 1 – м’ясна), серед яких у 5 випадках виробника не встановлено.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у проведенні санітарно - епідеміологічних розслідуваннях даних випадків та вжито заходи реагування щодо їх усунення.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 9 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації небезпечної продукції: 364,2 кг, 5,5 л, 268 шт. яєць; складено 28 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 379946 грн., відсторонено від роботи 125 працівників. Керівникам об’єктів надано 76 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 222 листи до різних зацікавлених структур, у тому числі 99 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 33 - керівникам об’єктів, 90 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 15 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 27 засідань регіональних комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень та 61 нарада в місцевих органах виконавчої влади.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-сайтах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux