Інформація щодо виконання пункту 3 рішення РНБО від 13 березня 2020 року щодо нагляду з питань дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання
опубліковано 13 травня 2021 року о 17:58

          З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 Держпродспоживслужбою посилено державний  санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів країни. 

Держпродспоживслужбою спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування у поточному році здійснюються  перевірки об’єктів систем водопостачання щодо дотримання ними вимог протиепідемічних заходів, зокрема стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді,  контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

Працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби  активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.

За інформацією територіальних органів станом на 13 травня 2021 року під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 63579  об’єктів водопостачання, у тому числі 10315 об’єктів централізованого і 53264 об’єктів нецентралізованого водопостачання, та 2000 об’єктів водовідведення.

Станом на 13 травня 2021 року здійснено 4188 комісійних перевірок об’єктів водопостачання, зокрема 1158 об’єктів централізованого та 3030 об’єктів нецентралізованого водопостачання. 

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог санітарного законодавства порушення встановлено на 2087 (49,8%) об’єктах, у тому числі на 680 (58,7%) об’єкті централізованого водопостачання та 1405 (46,4%) об’єктах нецентралізованого водопостачання.

За результатами перевірок на 116 об’єктах водовідведення, порушення встановлено на 50 (43 %).

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Станом на 13 травня 2021 року досліджено 6814 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, не відповідало гігієнічним нормативам 183 проб (2,7%). Досліджено за мікробіологічними показниками - 1512 проб, відхилення склало 2,3 %, та за санітарно-хімічними показниками - 5379 проб, відхилення від гігієнічних норм склало 2,8 %.

Із джерел нецентралізованого водопостачання досліджено 565 проб води питної, відхилення встановлено у 127 пробах (22,5%), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 23,3 % проб, за мікробіологічними показниками – 20,6 %.

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 148 засідань комісій ТЕБ та НС, направлено 575 приписів, пропозицій, рекомендаційних листів тощо, накладено 98 штрафів на суму 81590 грн.

За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській області до правоохоронних органів передано одну справу.

 Основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання залишаються такі: порушення облаштування та організації зон санітарної охорони артсвердловин; зношеність обладнання та мереж; відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу; не проводиться профілактична промивка та дезінфекція водопровідних споруд; відсутні паспорти радіаційної безпеки на артезіанські свердловини; порушується періодичність проходження медичних оглядів персоналом та проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води; відсутність засобів індивідуального захисту у працівників водоочисних споруд тощо.

        На переважній більшості об’єктів нецентралізованого водопостачання не проводиться щорічне планове обстеження колодязів, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води, не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні санітарні паспорти, не визначений балансоутримувач.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів нецентралізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Керівниками територіальних органів Держпродспоживслужби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів. Робота в даному напрямку продовжується.

Так, за інформацією Головного управління Держпродспоживслужби   у Вінницькій області за звітний тиждень проведено 1 перевірку об’єкта централізованого водопостачання: МКП «Водоканал» Могилів-Подільської ОТГ (м. Могилів-Подільський, вул. Академіка Заболотного, 19). Порушень не виявлено.

Крім того, перевірено каптаж джерела с. Серебрія Могилів-Подільської ОТГ, відсутній санітарний паспорт на каптаж.

За тиждень для лабораторних досліджень відібрано 1 пробу води з централізованої мережі, за результатами яких встановлено відхилення за санітарно-хімічним показникам, та 5 проб води з нецентралізованої мережі. Відхилення виявлено в 5-ти пробах за санітарно-хімічними показникам та в 4-х пробах за мікробіологічними показниками (нецентралізована мережа).

Головним управлінням підготовлено 3 рекомендаційні листи.

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській  області у звітному тижні перевірено 3 об’єкти централізованого водопостачання: водопровід с. Ласків КП «Заріччя» Володимир-Волинської міської ради, водопровід с. Карпилівка КП «Виробниче управління ЖКГ Цуманської селищної ради» (Ківерцівський район), водопровід с. Карасин Житлово-комунального підприємства Прилісненської сільської ради (Маневицький район) та 1 джерело нецентралізованого водопостачання: локальна артезіанська свердловина ЗЗСО «Мостищенська гімназія» (с. Мостище, Камінь-Каширський район).

За результатами здійснених заходів порушень вимог санітарного законодавства не виявлено.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській  області у звітному тижні проведено 2 перевірки суб’єктів господарювання, що здійснюють питне водопостачання та 2 перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють водовідведення.

У ході перевірок систем централізованого водопостачання та водовідведення виявлені такі порушення санітарного законодавства:

відсутні паспорти на водний об’єкт, який є джерелом питного водопостачання, не в повному обсязі впроваджені лабораторні дослідження води;

неналежне виконання санітарно-оздоровчих заходів на системах водопостачання та водовідведення (стан будівництва та реконструкція об’єктів, заміни (капремонту) устаткування та мереж тощо);

на насосно-фільтрувальних станціях застосована класична технологія водопідготовки із застосовуванням основних методів водоочистки: освітлення, знебарвлення, знезараження хлорвмісткими дезінфектантами за рахунок коагуляції, відстоювання, фільтрації, хлорування, внаслідок чого у питній воді зафіксовано перевищення вмісту хлороформу та перманганатної окиснюваності;

перевищення гранично – допустимих скидів у зворотній воді перед скидом у водний об’єкт по хімічним показникам (завислі речовини, нітрати, фосфати тощо);

не проведена державна санітарно-епідеміологічна експертиза проекту зон санітарної охорони джерела та об’єктів водопостачання;

у межах першого поясу ЗСО не проведено огородження акваторії буями, іншими попереджувальними знаками, здійснюється скидання стічних вод водоочисних споруд (зворотні води після промивки фільтрів). У межах другого поясу зони санітарної охорони джерела здійснюється розорювання земель, а також садівництво та городництво;

не проводиться промивка та дезінфекція розподільної мережі після усунення аварії.

За результатам державного нагляду (контролю) винесені розпорядження про усунення порушень вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій  області у звітному тижні взяли участь в роботі 3 міських та районних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

За результатами здійснення попередніх перевірок на об’єктах водопостачання та водовідведення  встановлені наступні порушення:

не виконані антикорозійні заходи по водоводам забору «сирої води» з водосховища до очисних споруд (наземна частина) фільтрувальної станції, прилегла до водоводів територія ЗСО 1 поясу не очищена від сміття, повалених дерев, гілок, сухостою;

не усунено, після проведення ремонтних робіт на інженерних мережах, розриття на території, прилеглій до комплексу НС;

не своєчасно ліквідована теча на мережі промислового скиду (аварійного та переливу з РЧВ) на території промислового майданчика  НС.

не проведено поточний ремонт внутрішнього оздоблення будівель та обладнання камер перемикань засувок НС;

не проведено ремонт в приміщеннях свердловин підземного водозабору.

Протягом звітного тижня працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області в складі комісії проведено обстеження комунальний водопровід КП «Каскад» (Чуднівський район,   смт В.Коровинці). Порушення вимог санітарного законодавства виявлені щодо своєчасності проходження періодичного профілактичного медичного огляду персоналом, відсутності виробничого контролю за якістю питної води.

Також проведено плановий захід державного нагляду стосовно  КП «Містечко плюс» (Бердичівський район, с. Романівка). Порушення зафіксовані щодо незадовільного санітарно-технічного стану павільйонів діючих артсвердловин, машинного відділення, не надається інформація до Головного управління щодо наявних аварійних ситуацій на ділянках водопроводу, відсутні графіки досліджень питної води в місцях водозаборів, у водогінній мережі, порушення утримання санітарно-захисної смуги навколо споруд та уздовж магістральних водогонів.

За результатами проведених комісійного обстеження та планового заходу державного нагляду об’єктів централізованого водопостачання складено протокол про адміністративне правопорушення на керівника підприємства та направлено припис на адресу керівництва комунального підприємства щодо усунення виявлених недоліків.

За звітний тиждень працівниками Головного управління Держпродспоживслужби  в Закарпатській області проведено комісійну перевірку джерела водопостачання та локальний водопровід Загальноосвітньої школи І-ІІ ст. села Теково Виноградівського району. Порушень не встановлено.

На території Кіровоградської області за поточний тиждень обстежено 1 об’єкт централізованого водопостачання (водогін Верблюзької сільської ради, Новгородківська громада, Кропивницький район) та 8 об’єктів нецентралізованого водопостачання, порушень не виявлено.

        Основними порушеннями на об’єкті централізованого водопостачання є: відсутній проект із визначеними зонами санітарної охорони джерела централізованого водопостачання, у межах І поясу санітарної охорони джерела водопостачання не підтримується особливий режим санітарної охорони.

        З метою усунення порушень балансоутримувачу направлено припис.

        Також за звітний  тиждень проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) з метою перевірки виконання припису на об'єктах нецентралізованого водопостачання та встановлено, що вимоги припису виконані в повному обсязі (колодязі Красногірківської сільської ради, Голованівський район).

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області за звітний тиждень проведено 2 комісійні перевірки джерел нецентралізованого водопостачання (шахтні колодязі громадського користування смт Новопсков, які знаходяться на балансі Новопсковської селищної ради) та 1 комісійну перевірку джерел централізованого водопостачання (водопровідна мережа Новолимарівського сільського водопроводу).

За результатами перевірки водопровідної мережі Новолимарівського сільського водопроводу встановлено, що відомчий контроль за якістю питної водопровідної води не здійснюється. Керівнику Біловодської селищної територіальної громади направлено листа щодо усунення виявлених недоліків.

За результатами перевірки колодязів громадського користування  смт Новопсков складено довідку обстеження об’єктів водопостачання та надано пропозиції щодо приведення в належний санітарно-технічний стан водозабірних споруд для забезпечення населення якісною питною водою.

За результатами комісійну перевірки бювету за адресою: пл. Шевченка 1 в смт Білокуракине порушень не встановлено.

За звітний період з розподільчої мережі централізованого водопостачання області відібрано та досліджено 8 проб питної води за мікробіологічними та 8 проб за санітарно - хімічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів не виявлено.

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області проведено комісійні обстеження та встановлено порушення на   ТзОВ «Сількомунгосп» (Буський районн, смт. Олесько) та Комунальний водозабір №1 смт Немирів МКП «Яворіввода» (Яворівський район,  смт. Немирів), зокрема:

  недотримання основних вимог експлуатації зон санітарної охорони;

  виробничий контроль безпечності та якості води перед надходженням у водопровідну мережу проводиться не у повному обсязі.

Суб’єктам господарювання скеровано приписи,  органам місцевого самоврядування надіслано пропозиції щодо усунення порушень для забезпечення подачі населенню води гарантованої якості.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області за звітний тиждень проведено перевірки 2 об’єктів водопостачання, порушення встановлено на обох об’єктах. Зокрема: відсутній паспорт на водний об’єкт, який є джерелом питного водопостачання; територія навколо джерела водопостачання утримується в неналежному санітарному стані; не здійснюється повний та скорочений контроль безпечності та якості питної води за мікробіологічними та органолептичними показниками.

За результатами перевірок  складено протокол про порушення санітарних норм  та направлено припис керівнику підприємства до виконання.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за звітний тиждень проведено плановий захід державного нагляду (контролю) об’єктів централізованого водопостачання:   КП «Веселинівський Водопостач» Веселиновської селищної ради. В ході планової перевірки було перевірено 5 водопроводів.

Також, за поточний період  завершено плановий  захід державного нагляду в сфері питного водопостачання Березнегуватської селищної ради, в ході якого було охоплено перевіркою централізований комунальний водопровід в  с. Висунськ, 2 пункти по доочистці питної води  на централізованих  комунальних водогонах КП «Послуги-2» в с. Новоукраїнка та смт Березнегувате, 5 колодязів  громадського користування в с. Висунськ.

За результатами  перевірки, а також попередніх перевірок (КП «Прометей»  та Березнегуватської селищної ради) складено 2 приписи та підготовано 1 лист-пропозиції про усунення виявлених порушень в сфері питного водопостачання.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області протягом звітного тижня проведено обстеження об’єкта нецентралізованого водопостачання – трубчатого колодязя ТОВ «Завод Кобзаренка» з метою  поновлення його експлуатації та отримання  санітарного паспорту на нього, як джерела господарського-питного водопостачання. Порушень  не виявлено.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області протягом звітного тижня розпочато плановий захід державного нагляду (контролю) на об’єкті централізованого водопостачання, а саме, комунального підприємства «Заліщицький водоканал» м. Заліщики Тернопільської області.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області протягом звітного тижня проведено 15 обстежень об’єктів питного водопостачання в населених пунктах Горностаївської та Білозерської ОТГ. Порушення встановлено на 5 об’єктах. За результатами обстежень керівникам підприємств надано пропозиції про усунення виявлених порушень.

Працівниками Держпродспоживслужби в Хмельницькій області   за звітний тиждень комісійно обстежено 32 об’єкти децентралізованого водопостачання, на 13 з них виявлені порушення санітарного законодавства.

Частина колодязів громадського користування потребує ремонту або оновлення конструкції наземної частини, фарбування, мають місце шпарини в зрубі, відсутня огорожа. На значній кількості обстежених об’єктів не проведено весняну профілактичну дезінфекцію колодязів, не налагоджено виробничий лабораторний контроль питної води. На більшість із перевірених колодязів громадського користування відсутні санітарні паспорти.

Працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області взяли участь у 3 перевірках підприємств централізованого водопостачання, порушення санітарних норм та правил виявлено на 2-х з них (сільський водогін Вознесенської сільської ради Золотоніського району - не надані результати медичного огляду працівників, виробництво питної води здійснюється без нормативно-технічного документу та відповідно без технологічного регламенту, не проводиться гігієнічна оцінка безпечності та якості води питної за окремими показниками. Водогін СТОВ «Ломовате» с. Сагунівка Черкаського району – технологічний регламент на виробництво питної води не погоджений у встановленому порядку, не проводиться виробничий лабораторний контроль питної води за окремими показниками).

За результатами перевірки керівникам підприємств направлено 2 приписи щодо усунення виявлених порушень.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області у звітному тижні проведено 3 моніторингових обстеження джерел нецентралізованого водопостачання у Вижницькому та Сокирянському районах.

Під час обстежень об’єктів порушення, в частині облаштування громадських криниць, встановлено у Сокирянському районі, Балансоутримувачу криниць надано рекомендацію щодо усунення виявленого порушення.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області з 07.05.2021 по 13.05.2021 спільно з місцевими органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування взято участь у комісійних перевірках 8 об’єктів нецентралізованого водопостачання (колодязі громадського користування с. Хибалівка, с. Б. Муравійка Новгород-Сіверського району, артсвердловини КП «Куликівське ВУЖКГ» смт Куликівка  Новгород-Сіверського району, КП «Ковчин»  с. Ковчин Новгород-Сіверського району, ПП «Джерело Ф» с. Виблі Новгород-Сіверського району).

У ході проведення перевірок виявлені порушення санітарного законодавства: відсутні договори на проведення виробничого контролю води питної з колодязів громадського користування, охорона джерел водопостачання у межах першого поясу зони санітарної охорони джерела вищезазначених комунальних підприємств не дотримується. З метою приведення джерел водопостачання до нормативних вимог балансоутримувачам надані пропозиції щодо усунення виявлених порушень.

Також, проведено 1 плановий захід державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства Комунального підприємства Вороб’ївської сільської ради с. Вороб’ївка Новгород-Сіверського району.

У ході перевірки виявлені порушення санітарного законодавства, а саме: не проведений медичний огляд працівників безпосередньо причетних до водопостачання, охорона джерел водопостачання у межах І, ІІ та ІІІ поясу ЗСО джерела не дотримується, у межах І поясу особливий режим санітарної охорони джерел та об’єктів централізованого питного водопостачання не дотримується, систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання не здійснюється.

За результатами проведеного планового заходу державного нагляду (контролю) та з метою усунення виявлених порушень директору підприємства наданий припис.

Відповідно до укладених договорів здійснено відбір та досліджено 16 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі 8 – за мікробіологічними показниками та 8 – за санітарно-хімічними, відхилень не виявлено.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві у звітному тижні обстежено 10 бюветних комплексів СВКП «КИЇВВОДФОНД». Виявлені недоліки щодо утримання І поясу (суворого режиму) ЗСО артезіанської свердловини одного бюветного комплексу.

Підготовлено лист на адресу СВКП «КИЇВВОДФОНД» щодо належного утримання І поясу (суворого режиму) ЗСО артезіанської свердловини відповідного бюветного комплексу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux