Гнучкий підхід, швидка реакція та зміна фокусу програми – підсумки Наглядової ради QFTP та OT4D
опубліковано 30 січня 2023 року о 12:17

Повномасштабна війна в Україні вплинула на життя не лише кожного українця, але й змусила змінити підходи у веденні бізнесу, переорієнтуватися на експорт підприємств молочного та органічного секторів задля підтримки економічного фронту. Питання гнучких підходів, визначення нагальних потреб партнерів та швидка реакція на них були серед ключових тем, які обговорювали на Наглядовій раді швейцарсько-українських програм «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) та «Органічна торгівля заради розвитку у Східній Європі» (OT4D), яка пройшла 26 січня 2023 року.

Ольга Шевченко, заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів зауважила, що у 2022 році проєкти змогли переорієнтуватися на ті потреби, які на той момент були у державі. Держпродспоживслужба продовжувала роботу в робочих групах, напрацьовувала нормативно-правову базу. Окрім того, Україна отримали статус кандидата на членство в ЄС і є не так багато часу аби повноцінно перейти на європейську модель контролю, системи виробництва та маркування продукції. У 2022 році з’явилося 19 нових експортерів, а на початку січня вже зареєстровано три нових підприємства, і це більше у порівнянні з 2021 роком. Ольга Шевченко подякувала за підтримку проєкту QFTP та допомогу з гуманітарними вантажами та забезпеченні критичних потреб по ветеринарних препаратах в перші місяці повномасштабної війни. Також наголосила Найбільшим пріоритетом наразі є українське виробництво, економіка, фермери, працівники, переробники та швейцарські проєкти дають можливість об’єднати всі ці ланки в одну включно із державою.

Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України зауважив, що 2022 рік був наповнений викликами для економіки України, а також для органічного та молочного секторів зокрема. Він подякував обом програмам за швидку реакцію, гнучкий підхід та зміну фокуса діяльності в залежності від вимог, які створила жорстока реальність війни. Тарас Висоцький зауважив, що кінцевих результатів, які показали обидва сектори за підсумками воєнного 2022 року, частково вдалося досягти завдяки підтримці Швейцарії.У 2023 році продукти з доданою вартістю в молочному та органічному секторі нададуть суттєву підтримку та зможуть утримувати на плаву агросектор і потім забезпечити його ріст. Мінагрополітики вдячне Швейцарії за постійну підтримку та націлені на довгострокове продовження співпраці з адаптацією до вимог часу. Також Тарас Висоцький зазначив, що з нетерпінням очікує взяти участь у міжнародній виставці органічних продуктів «Біофах», адже відвідає її вперше та переконаний в хорошому результаті.

Сілван Хунгербюлер, департамент сприяння торгівлі, Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO) подякував Мінагрополітики, Держпродспоживслужбі та програмам за чудову роботу в цих складних умовах повномасштабної війни в Україні. Він наголосив, що чудово спрацювали гнучкий підхід, підтримка зв’язків та комунікація з місцевими партнерами. Це в свою чергу дозволило швидко реагувати на їхні реальні потреби. QFTP завершується у червні 2023 року з хорошими результатами і SECO зацікавлена в її продовжені та запуску другої фази. Деталі щодо цього будуть обговорюватися в найближчі місяці. Для погодження впровадження другої фази потрібне погодження вищого менеджменту, а для цього потрібен чіткий план з конкретними результатами, які допоможуть та принесуть користь Україні. У найближчі місяці очікується, що команда програми разом зі всіма партнерами, підготує пропозицію, яка включатиме адаптацію до нових реалій. Важливим елементом стане промоція експорту, а також покращення ситуації в молочному та органічному секторах.

Віктор Шуткевич, заступник директора зі співробітництва, Посольство Швейцарії в Україні зауважив, що незабаром почнеться робота щодо наступної фази QFTP. Тому дуже важливо почути партнерів та врахувати всі побажання і розробити дизайн наступного проєкту, який принесе користь секторам. Віктор Шуткевич розповів про продовження та впровадження низки швейцарських проєктів. Зокрема проєкту «Аграрні розписки в Україні» та найбільшого проєкту з економічної підтримки, який впроваджується спільно з ЄБРР та підтримує релокацію бізнесів в безпечні регіони України. Підприємство може отримати до 30 000 євро на покриття цих витрат. Окрім того, згадав про гуманітарну допомогу молочним підприємствам, які постраждали в наслідок війни. Також у лютому 2023 року буде прийняте рішення парламенту щодо додаткового фінансування. Є багато запитів від Мінагрополітики щодо підтримки з насінням, розмінування аграрних територій і Посольство Швейцарії в Україні готове до діалогу щодо цих питань, як тільки з’являться кошти.

Попри всі випробування у 2022 році Швейцарія продовжує надавати технічну допомогу та підтримку Україні та започатковувати нові проєкти. У 2023 році обидві програми QFTP та OT4D налаштовані на продовження співпраці з існуючими партнерами та налагодження зв’язків із новими.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux