Харківська область: як працює Держпродспоживслужба в умовах війни
опубліковано 13 червня 2022 року о 16:11

Щоденні обстріли та третина регіону в окупації. У таких умовах працюють із 24-го лютого фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

«У перші ж дні повномасштабного російського вторгнення частина чоловіків записалися до ТРО, ЗСУ і нині захищають нашу країну. Проте Служба не припиняла свою роботу ні на хвилину. Оговтавшись від шоку, всі продовжували працювати у нових умовах, якими б складними вони не були», - розповідає в.о. начальника ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області Олександр Овчаренко.

Мешканці Харкова та області були вимушені ховатися у підвалах, були проблеми із доставкою продуктів, перебої із водопостачанням, не всі мали можливість готувати їжу. На щастя, за період воєнного стану навіть у такій ситуації у регіоні епідускладнень серед населення, харчових отруєнь не зареєстровано.

Щодня здійснювався моніторинг проблем водопостачання в населених пунктах територіальних громад Харківської області. Загалом на Харківщині 56 громад, з 19 громадами зв'язок відсутній через окупацію та пошкодження мереж зв'язку. На теперішній час є проблеми з централізованим водопостачанням населення у 7 громадах області, з якими є зв’язок, зокрема, у Богодухівському, Чугуївському та Харківському районах. Відсутнє водопостачання й в окремих мікрорайонах Харкова.

Люди, у котрих відсутнє централізоване питне водопостачання, використовують для власних потреб воду з колодязів, каптажів джерел, природних джерел та інших джерел децентралізованого питного водопостачання. У Харкові, Дергачах та в інших населених пунктах, де відсутнє централізоване водопостачання, органи місцевого самоврядування за можливості забезпечують підвіз питної води населенню в автоцистернах. Вивчена ситуація та надані пропозиції щодо потреби області у пересувних водоочисних комплексах підготовки питної води.

В Харківській області облаштовано 79 місць тимчасового перебування людей, які через військові дії були змушені покинути власні домівки. «Наші фахівці постійно контролюють, як там дотримуються вимоги щодо розміщення, водопостачання, харчування, як виконуються профілактичні та протиепідемічні заходи щодо попередження інфекційних захворювань серед людей у місцях тимчасового перебування. Протягом квітня-травня було здійснено 202 відвідування місць тимчасового розміщення населення. Інформації щодо виникнення там випадків масових інфекційних захворювань, харчових отруєнь не надходило», - розповідає Олександр Овчаренко.

Не зареєстровано за цей період на території Харківської області й особливо небезпечних хвороб тварин та птиці. Де була можливість, проводилися планові щеплення. Ветеринари допомагали тваринам у метро, де від вибухів переховувалися городяни зі своїми улюбленцями, забирали собак, котів на вокзалі, коли люди не мали змоги евакуюватися разом із ними, і з волонтерами прилаштовували їх.

Однак через бойові дії маємо й загиблих тварин. Так, у господарстві ДП ДГ «Кутузівка» Північного Сходу НААН» загинуло понад 400 голів ВРХ. Ця територія перебуває під постійними обстрілами, тому ускладнені заходи з належного поводження із загиблими та уцілілими тваринами, потрібен висновок військових щодо безпеки та допуску цивільних осіб до господарства.

Для забезпечення цінової стабільності на території Харківської області районними військовими адміністраціями утворені робочі групи, до складу яких залучені фахівці районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області та фахівець відділу контролю за регульованими цінами. Протягом березня-травня 2022 року фахівцями Головного управління проведено 7578 заходи з контролю за цінами.

Крім основної роботи, співробітники допомагають ЗСУ та підрозділам територіальної оборони в пошуку засобів для захисту та облаштування їх позицій та місць укриття, займаються волонтерством: пакують і доставляють гуманітарну допомогу, плетуть маскувальні сітки, роздають одяг і готують їжу переселенцям. Працівник Головного управління передав власну автівку для потреб ЗСУ. Ті, хто мали можливість, прийняли у домівках тимчасово переміщених осіб. «Як і всі харків’яни, як і всі українці, наші люди неймовірно мужні. Перемога буде за нами!», - упевнений Олександр Овчаренко.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux