Під час війни Держпродспоживслужба забезпечує проведення фітосанітарних заходів в повній мірі
опубліковано 16 червня 2022 року о 14:13

Під час онлайн-наради з керівниками головних управлінь Держпродспоживслужби розглядались питання щодо забезпечення виконання нормативних актів, прийнятих в умовах війни з метою реалізації державної політики у сферах карантину та захисту рослин.  

На період дії воєнного стану в Україні спрощено здійснення фітосанітарних заходів та процедур, а також впроваджено механізм проведення фітосанітарних процедур територіальними органами Держпродспоживслужби за принципом екстериторіальності. 

Одним із пріоритетних питань є забезпечення експорту українських рослин  та продуктів рослинного походження відповідно до фітосанітарних вимог країн-партнерів України в міжнародній торгівлі.

Сьогодні 100% фітосанітарних процедур оформляються за допомогою інформаційних систем PHIS та LIMS, що сприяє скороченню часу на оформлення та видачу фітосанітарних сертифікатів.

З початку введення воєнного стану державними фітосанітарними інспекторами видано 77 тисяч фітосанітарних сертифікатів що забезпечило експорт майже 2,37 мільйонів тонн українського збіжжя. Крім того, проведено фітосанітарний контроль до 0,5 мільйонів тонн імпортної продукції рослинного походження, серед якої овочі, фрукти, крупи, борошно, садивний матеріал та інші товари.   

Під час весняних обстежень державними фітосанітарними інспекторами України було обстежено площу 0,6 мільйонів гектарів. Наразі, на виконання міжнародних договорів України та з метою встановлення фітосанітарного стану української землі моніторинг та обстеження продовжується. З метою запобігання розповсюдження неякісного насіння і садивного матеріалу під наглядом Держпродспоживслужби знищено понад 19 тонн неякісного насіння та 403,5 тис. одиниць садивного матеріалу, які не могли бути використані на посів та в інших цілях.   

Внаслідок воєнних дій зазнала руйнувань фітосанітарна лабораторія, розташована в місті Чернігів. У лабораторії пошкоджена покрівля, стіни, вибиті вікна і двері, пошкоджені меблі та обладнання. За попередніми розрахунками на відновлення будівлі та завданих збитків може знадобитися близько 5 мільйонів гривень.  

На сьогоднішній день державні фітосанітарні інспектори та державні фітосанітарні лабораторії продовжують працювати на благо України. Нагадаємо, що одними із основних завдань Держпродспоживслужби є покращення фітосанітарного стану території країни та охорона її від занесення регульованих шкідливих організмів. Виконання цих завдань та співпраця з українським бізнесом  є запорукою вдалих врожаїв, успішної торгівлі продукцією рослинного походження та вагомих кроків до зміцнення економіки незалежної України. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux