Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області рекомендує як запобігти спалахам грипу птиці
опубліковано 21 жовтня 2021 року о 13:05

Грип птиці є інфекційним захворюванням, збудник якого може поражати всю свійську та дику птицю, незалежно від виду та віку. Хвороба викликається вірусом, джерелом якого є хвора птиця. У ролі резервуару збудника виступає дика перелітна птиця, яка під час міграції може розносити його по різних регіонах і навіть інших континентах, через що захворювання часто виникає у різних країнах світу.

Про підтвердження діагнозу на грип неодноразово надходили з різних країн повідомлення як у 2021–му, так і в попередні роки. Хвороба здатна завдавати значної шкоди галузі птахівництва. А спалах у спеціалізованому господарстві може призвести до його повної ліквідації та понесення чималих економічних збитків від втрати продукції та затрат на оздоровчі заходи.

Хвороба не обминала і Тернопільську область. Спалахи реєструвались у січні 2017 року в Борщівському районі та у березні 2021 року на території гідропарку «Топільче» у м. Тернопіль. В обидвох випадках вірус був занесений дикою перелітною птицею. Спеціалістам ветмедицини кожен раз вдавалось локалізувати та знищити джерело збудника і запобігти його поширенню.

Найбільша загроза грипу виникає у весняно-осінній період, коли потенційно інфікована перелітна птиця, масово мігруючи у різних напрямках, зупиняється для перепочинку на водоймах, де може контактувати з домашньою водоплавною птицею і таким чином передавати їй збудника захворювання. Для інфікування організму не обов’язковим є прямий контакт. Передача вірусу може проходити через послід та інші виділення, навіть у той час, коли дика птиця вже покинула водойму.

То чи можна за умов такої загрози запобігти спалахам грипу? Звісно, що можна. І це підтверджує досвіт навіть на території нашої області.

Щодо спеціалізованих птахогосподарств, то тут принцип простий: забезпечити роботу господарств у закритому режимі, не допускати нікого з посторонніх осіб (включаючи ветеринарних інспекторів) у приміщення, де утримується птиця, заборонити працівникам приносити у пташники продукти птахівництва, закупівлю птиці проводити лише після письмового підтвердження епізоотичного благополуччя господарства - постачальника.

Складніше, проте цілком реально, запобігти хворобі в індивідуальних господарствах населення. Тому вкотре нагадаю для власників господарств наступні правила: утримуйте птицю в зачинених дворах, не допускайте її контакту з дикою та синантроптою (ворони, горобці, сороки) птицею, а особливо з водоплавною перелітною на водоймах. Не рідше 2-х разів на рік піддавайте курей вакцинації від хвороби Ньюкасла.

Виконання цих простих рекомендацій створить надійний заслін збудникові грипу, захистить вашу птицю від захворювань та позбавить вас від лишніх клопотів і витрат.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux