У вересні 2021 року фахівець сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області провів планову перевірку з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на продукти харчування, що реалізуються в одному із закладів вищої освіти на Черкащині.
Під час перевірки виявлено порушення вимог пункту 1 розпорядження Черкаської обласної державної адміністрації від 23.10.2008 № 315 «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування», відповідно до абзацу 39 пункту 12 додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)».
Відповідно до наданих документів на страви, що готуються, заклад вищої освіти перевищив граничну торговельну надбавку (націнку). Це у свою чергу зумовило завищення вартості готових страв на понад 40%, на загальну суму необґрунтовано отриманої виручки – 4095 грн 43 коп.
Також перевищено граничну торговельну надбавку (націнку) на покупні товари, що не підлягають подальшій кулінарній та технологічній обробці, більш ніж на 20%, загальна сума необґрунтованої виручки склала 841 грн 35 коп.
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Черкаській області застосовано до навчального закладу адміністративно-господарську санкцію в сумі – 9873,56 грн та адміністративну санкцію, відповідно до ч. 1 ст. 165² КУпАП. Також заклад вищої освіти зобов’язано привести роздрібні ціни у відповідність до чинного законодавства.
Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області звертає увагу учасників ринку, які здійснюють господарську діяльність, надаючи послуги з харчування у закладах вищої освіти області, на необхідність дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на продукцію громадського харчування.