Форум «Трансформація продовольчої системи в Україні»: тривають продуктивні дискусії
опубліковано 18 жовтня 2023 року о 11:57

Продовжується робота Міжнародного Форуму «Трансформація продовольчої системи в Україні», що організований Проєктом «Німецько-український агрополітичний діалог» на базі Міжнародної організації «International Fund for Agricultural Development» - IFAD (м.Рим, Італія).

Делегація Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів взяла участь у робочих зустрічах з міжнародними експертами, під час яких обговорювалися питання імплементації кращих європейських практик адміністративного реагування на трансформацію продовольчої системи.

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у панельній дискусії, під час якої розповів про вплив трансформації продовольчої системи України на роботу адміністративних органів, а також на заходи адаптації системи державного нагляду (контролю) у агропродовольчій системі до викликів воєнного часу.

Сергій Захарін підкреслив, що з перших днів широкомасштабної агресії органи влади «агропродовольчого блоку» приділяли особливу увагу підтримці продовольчої безпеки, а також робили все можливе, аби мінімізувати ризики трансформації продовольчої системи, що викликані обставинами воєнного часу. Ці питання для України є надзвичайно важливими з огляду на велике місце агропродовольчого сектору в національній економіці. Було зазначено, що Україна є одним із гарантів продовольчої безпеки в світі завдяки традиційно потужному продовольчому експорту.  

Учасники дискусії відзначили, що Форум є унікальною комунікаційною платформою для обговорення поточних викликів в аграрній політиці, очікувань українського агробізнесу в контексті трансформації продовольчих систем, а також перспектив повоєнного відродження аграрного сектору (в першу чергу – у регіонах, в яких велися активні бойові дії). Окрім того, на трансформацію продовольчої системи України впливають і глобальні тренди.

«Проблемних питань багато: зміна географії вирощування сільськогосподарської сировини, релокація бізнесу, трансформація логістичних ланцюжків, значні цінові коливання, стрімкий перерозподіл кадрового забезпечення агропродовольчої системи, а також трансформація споживчого попиту. Ми обговорюємо і фактори, і ризики, і наслідки трансформації продовольчої системи України, обумовлені воєнним станом. Важливо не просто констатувати певні проблеми, а віднайти адекватні «управлінські відповіді» на наявні виклики, спираючись при цьому на кращий європейський досвід. Необхідно забезпечити безпеку агропродовольчого виробництва та транспортних коридорів, проводити курс на подальшу європейську інтеграцію у сфері агропродовольчого виробництва, готуватися до повоєнного відновлення продовольчої системи на основі впровадження новітніх технологій, впроваджувати сучасні методи моніторингу якості у агропродовольчій сфері, підтримувати вітчизняні проривні наукові дослідження. Окрім того, ми розказали міжнародним партнерам про наші цифрові кейси, а також подальшу гармонізацію інформаційно-комунікаційних систем», - зазначив Сергій Захарін

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux