Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін долучився до роботи Міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційні підходи у ветеринарній медицині: контроль заразних та незаразних хвороб тварин», ключовим організатором якої виступив Сумський національний аграрний університет
Під час роботи конференції обговорювалося широке коло питань, що є актуальними в контексті реалізації повноважень Держпродспоживслужби: організація роботи системи ветеринарної медицини, впровадження нових розробок у сфері профілактики та лікування хвороб тварин, підтримки епізоотичного благополуччя, новітні методи лабораторної діагностики, реалізація принципів концепції “Єдине здоров’я”, безпечність продукції тваринного походження, антибіотикорезистентність та ін.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю з провідними закладами вищої освіти. Фахівці Держпродспоживслужби та її територіальних органів беруть участь в опрацюванні та імплементації різноманітних документів ЄС, у тому числі у сферах ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено провідних наукових та науково-педагогічних працівників, у тому числі і науковців Сумського національного аграрного університету. Результати наукових досліджень, що виконуються у закладах вищої освіти, враховуються в практиці роботи Держпродспоживслужби та її підвідомчих установ.
Ректор Сумського національного аграрного університету Ігор Коваленко у вітальному слові зазначив, що науковці відчувають необхідність опрацювання широкого комплексу питань, що виникають у сфері ветеринарної медицини в контексті змін епізоотичної ситуації у світі. Окрім того, необхідно підтримувати творчі контакти з міжнародними організаціями, компетентними органами різних країн, бізнес-асоціаціями, що є запорукою своєчасного обміну актуальною інформацією.
Участь в роботі конференції взяли фахівці з України, Великої Британії, Норвегії, Чехії, Азербайджану, Узбекистану, Таджикистану.
Сергій Захарін підкреслив, що у фокусі уваги керівництва Держпродспоживслужби - впровадження «кращих практик» організації діяльності з підтримки епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя, а також відзначив непересічну роль Сумського національного аграрного університету у сфері організації та технологій органічного виробництва.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів приділяє величезну увагу питанням практичної організації профілактичної та лікувальної роботи у сфері ветеринарної медицини. Під час роботи конференції фахівці обговорили низку питань, що виникають під час виконання управлінських заходів різного рівня, у тому числі щодо створення належних умов для підтримки епізоотичного благополуччя. В цьому контексті, на мій погляд, видається перспективним поєднання зусиль науковців і практиків щодо формування адекватних відповідей на ті виклики, які об’єктивно виникають під впливом швидких змін епізоотичної ситуації в світі. Сумський національний аграрний університет є одним із флагманів аграрної науки в Україні, а тому ми зацікавлені у імплементації пропозицій та рекомендацій, які будуть сформульовані за підсумками роботи конференції», - зазначив Сергій Захарін.