Фітосанітарний контроль імпортних і транзитних вантажів та фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур в господарствах Чернігівщини у 2023 році
опубліковано 23 січня 2024 року о 14:23

Протягом 2023 року спеціалістами відділу фітосанітарних заходів на кордоні Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області було проінспектовано 82 вагони, 2022 автомашини та 290 контейнерів.

За звітний період при проведенні фітосанітарного контролю імпортних вантажів з об’єктами регулювання, що ввозяться на митну територію України у пунктах призначення (пунктах карантину рослин) на території Чернігівської області було оглянуто 3144,0582 тонн об’єктів регулювання, 21 шт. дерев’яного пакувального матеріалу та пилопродукції з деревини 71,241 м3.

Протягом 2023 року фітосанітарного контролю до вантажів, які ввозяться на митну територію України з метою транзиту, проведено не було.

Державними фітосанітарними інспекторами відділу фітосанітарних заходів на кордоні в єдиному державному інформаційному веб-порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» було розглянуто та прийнято рішення по 249 справам.

Аграрний комплекс Чернігівської області налічує 1243 діючих агроформувань, в тому числі 539 фермерських господарств. Аграрії формують третю частину валової доданої вартості в області. Сільськогосподарськими підприємствами області у 2023 році засіяно 1058,6 тис.га. Останні роки в структурі посівних площ області перевагу мають такі культури, як кукурудза на зерно – 391,0 тис.га, соняшник – 248,3 тис.га, соя – 83,1 тис.га, ріпаки – 53,2 тис.га.

Протягом вегетаційного періоду фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур в господарствах області був контрольований. До виробників сільськогосподарської продукції своєчасно доводиться інформація про чисельність шкідників, збудників хвороб, бур’янів та ефективні методи боротьби з ними.

Основним методом у системі заходів, направлених на збільшення врожаю, залишається хімічний, що пов’язано з його високою економічною ефективністю та універсальністю. Протягом 2023 року сільськогосподарськими товариствами області були проведені роботи по боротьбі зі шкідливими організмами на площі – 1938,9 тис.га. Проведено захист посівів від бур’янів на площі – 1019,1 тис га, від шкідників – 328,1 тис.га, від хвороб – 342,6 тис.га, проведено десикацію на площі – 101,8 тис.га. Для виконання даного об’єму захисних заходів використано – 1780,4 тонн засобів захисту рослин (в т.ч. біопрепаратів 26,15 тонн).

Спеціалістами відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування постійно проводиться інформування підприємств, установ, організацій та громадян у сфері захисту рослин, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів, а також з торгівлею пестицидами, про своєчасне проходження медичного огляду та отримання посвідчення про право роботи з пестицидами.

Протягом 2023 року спеціалістами відділу опрацьовано 45 заяв від суб’єктів господарювання про проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами, проведено навчання для 137 осіб, видано 133 посвідчення про право роботи з пестицидами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux