Фахівці Держпродспоживслужби взяли участь в онлайн-тренінгу з питань вимог законодавства у сфері органічного виробництва
опубліковано 08 вересня 2023 року о 09:40

6 вересня 2023 відбувся черговий онлайн-тренінг на тему «Проведення заходів державного нагляду (контролю) стосовно дотримання операторами вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», до якого приєднались 200 учасників. У заході взяли участь фахівці Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, QFTP та Органік Стандарт.

У своєму вітальному слові Людмила Хомічак, заступник директора департаменту — начальник управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Мінагрополітики, відзначила важливість даного онлайн-тренінгу, оскільки саме від професійного контролю в органічному секторі буде залежати імідж України як добропорядного постачальника органічної продукції. Підготовлені фахівці зможуть також брати участь у спільній міжвідомчій роботі щодо удосконалення нормативно-правової бази відповідно до законодавства ЄС, а саме в сфері здійснення нагляду (контролю).

Анна Єрмак, начальник відділу органічного виробництва управління безпечності харчових продуктів та кормів Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби, у своєму вітальному слові наголосила, що ефективність здійснення державного контролю компетентним органом є запорукою не тільки гарантування безпечності та якості продукції, а й покращення та збільшення попиту на органічні продукти серед споживачів.

Координаторка органічного компонента швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) Наталія Прокопчук зазначила, що в наступні 3 роки Програма QFTP буде допомагати Мінагрополітики та Держпродспоживслужбі у адаптації українського органічного законодавства до органічного законодавства ЄС та його подальшої імплементації. Важливим аспектом в цій роботі є удосконалення підходів до здійснення державного нагляду (контролю), тому тренінг перш за все спрямований на удосконалення зазначеної системи контролю.

Під час онлайн-тренінгу пані Анна Єрмак також детально розповіла про повноваження Держпродспоживслужби під час проведення планових та позапланових заходів, таких, як перевірки діяльності органів сертифікації та вибіркової перевірки діяльності операторів.

Головний експерт органічного компоненту QFTP Юрій Оглашенний ознайомив учасників з нормативно-правовими актами України щодо органічного законодавства. Особливу увагу було приділено таким питанням як:

  • порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів (потужностей) вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції та критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження;
  • перелік питань акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) стосовно додержання операторами вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Василь Шукалович, провідний фахівець із сертифікації органу сертифікації «Органік Стандарт», ознайомив із системою сертифікації операторів ринку та детально розповів про практичні аспекти проведення інспекцій / перевірок операторів органічного сектору.

Захід було організовано за запитом Держпродспоживслужби та Мінагрополітики у партнерстві з органом сертифікації «Органік Стандарт» за підтримки Уряду Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux