На Волині готуються до проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин
опубліковано 08 вересня 2023 року о 10:20

7 вересня відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луцькій райдержадміністрації щодо організації заходів з проведення осінньої кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2023 році проти сказу на території Луцького району. 

Участь в засіданні взяли голова державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луцькій районній державній адміністрації Сергій Шкода, начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби в області Анатолій Тимофіюк, начальник Луцького районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Володимир Крук, спеціалісти Луцького районного управління та районної державної ветеринарної лікарні Держпродспоживслужби у Волинській області. 

Начальник Луцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області  Володимир Крук поінформував про епізоотичну ситуацію щодо сказу в Луцькому районі.

За його словами, захворювання поширене по всій території держави і має тенденцію до періодичного зростання. Відповідна динаміка захворювання тварин сказом реєструється і в Луцькому районі. У 2021р. було - 9, 2022р. – 18 неблагополучних пунктів по сказу. За 8 місяців 2023 року  в районі зареєстровано 15  неблагополучних пункти, де захворіло 15 тварин  (3 – собаки, 5  - лисиць, 6 – котів, 1- ВРХ). 

Основним носієм і джерелом поширення збудника сказу в області є червона лисиця.

Станом на 01.07.2023 року Волинською регіональною державною лабораторією Державної служби України з питань безпечності та захисту споживачів досліджено  83 зразків патологічного матеріалу  на сказ: лисиці – 23, собаки – 24, коти – 30, ВРХ-1,  інші тварин – 5. Протягом 2023 року вакциновано проти сказу: 862 гол. великої рогатої худоби, 29гол. дрібної рогатої худоби, 385 гол. коней, 38962 собак  та 29122 котів.  

Начальник районного наголосив, що в усіх неблагополучних пунктах проводяться заходи згідно “Інструкції про заходи щодо боротьби зі сказом тварин” затвердженої наказом Головного управління ветеринарної медицини з Держветінспекцією Мінсільгосппроду України від 15.03.1994 № 5.

Володимир КРУК додав, що з метою обмеження поширення вірусу сказу на території Європейського Союзу в області починаючи з 2012 року двічі на рік проводилась пероральна імунізація м’ясоїдних тварин проти сказу. Заходи здійснювались за допомогою авіатранспорту. Це забезпечило зменшення кількості випадків сказу.  У зв’язку із воєнним станом пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин у 2022 році не проводилась.

За результатами засідання комісія ухвалила рішення організувати проведення на території Луцького району осінньої кампанії з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу методом наземного розподілу принад.  

Начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби в області Анатолій Тимофіюк наголосив, що вона стартує в Луцькому районі з 12 вересня. Для цього передбачено 92 250 доз приманок із вакциною, яку розкладатимуть в районі на площі 3 690 квадратних кілометрів, зокрема в польових і лісових угіддях, обабіч доріг і поза межами населених пунктів та водойм. Наземний метод вакцинації (вручну) диких тварин у Луцькому районі застосовують вперше.

Приманка має вигляд брикетів розміром 3x5 зі специфічним запахом. Всередині приманки знаходиться капсула (маленький поліетиленовий пакетик) із вакциною проти сказу. Під час поїдання тварина прокушує капсулу й таким чином отримує щеплення. Така антирабічна вакцина безпечна для людей та тварин. Жителів району просять не брати приманки руками, не руйнувати та не переносити в інші місця.

Користувачам мисливських угідь Луцького району ДП «Ліси України» (філії «Володимир-Волинське ЛМГ», Ківерцівське ЛГ, Колкіське ЛГ) забезпечити проведення заходів згідно методичних рекомендацій «Планування, організація та проведення пероральної імунізації м’ясоїдних тварин проти сказу» затверджені  Методичною комісією.

Луцькій районній державній лікарні  доручено забезпечити контроль за споживанням вакцини у визначеній контрольній ділянці (с. Княгининок) на 4, 8, 15 дні.

Луцьке районне управління та Луцька районна державна ветлікарня з 30 дня після імунізації мають забезпечити відбір проб біоматеріалу для дослідження на наявність біомаркеру тетрацикліну та наявності антитіл до вірусу сказу та абезпечити доставку проб біоматеріалу до Волинської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Користувачам мисливських угідь Луцького району доручено відповідно до вимог  Закону України «Про мисливське господарство» вжити дієвих заходів по зменшенню чисельності лисиць до норми в мисливських угіддях. 

З метою здійснення заходів, направлених на профілактику сказу та мінімізацію ризиків для здоров’я людини, органам місцевого самоврядування доручено активізувати роботу щодо реагування на випадки появи диких тварин, зокрема лисиць  в населених пунктах, та не допускати утворення місць «проживання» диких тварин у закинутих будівлях, присадибних ділянках тощо.

Про проведену роботу інформувати  Луцьке  районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби у Волинській області.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux