Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області розробили рекомендації для аграріїв як перевірити якість та безпечність насіння
опубліковано 02 березня 2021 року о 15:52

Готуючись до весняно-посівної кампанії, аграрії повинні перш за все перевірити якість та безпечність насіння в лабораторних умовах. Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області розробили рекомендації для аграріїв.

Якісний посівний матеріал - запорука високої врожайності. Адже якщо посіяне насіння не зійде або зійде і дасть неоднорідні сходи, жодні добрива чи засоби захисту рослин ситуацію не врятують. Якісне насіння дає змогу без додаткових витрат на придбання добрив, пестицидів забезпечити належний розвиток рослин, знизити негативний вплив бур'янів, хвороб, шкідників і на цій ос­нові підвищити врожайність культури і якість одержуваної продук­ції, поліпшити екологічний стан поля.

Насіння характеризується сортовими, посівними і врожайними властивостями. Насіння - складні живі системи, посівні та врожайні якості яких забезпечуються багатьма факторами.

Коли йдеться про сортові якості насіння, мають на увазі ступінь їх чистосортності. Так, у пшениці, ячменю, вівса, проса сортова чистота має відповідати таким вимогам стандарту: добазове та базове насіння – не менше 99,9 %; у сертифікованого насіння першої генерації - не менше 99,7 %, та сертифікованого насіння другої генерації - 99,0 %.

Основні посівні якості насіння характеризуються такими показ­никами, як чистота, вологість, енергія проростання, схожість, маса 1000 насінин. Велике значення має польова схожість насіння, що залежить від вологості ґрунту, глибини загортання на­сіння.

Під схожістю розуміють здатність насіння давати нормальні ростки в оптимальних умовах у встановлений для даної культури строк. Виражається в процентах. При низькій схожості посіви будуть зріджені. Розрізняють польову і лабораторну схожість. Схожість - найважливіший показник якості насіння.

Крім схожості в лабораторії визначають енергію проростання, тобто процент насінин, які нормально проросли у встановлені строки для даної культури. Встановлення енергії проростання має велике значення, бо від нього залежить дружність появи сходів у полі після висіву і рівномірність їх росту, що важливо для механізованих робіт.Знаючи енергію проростання та схожість, можливо коригувати норми висіву. Адже при низьких даних показниках норма збільшується від запланованої на 10-15%. Також можливе застосування додаткових стимулюючих препаратів, що позитивно впливають на посівні якості насіння.

Чистота і відхід насіння. На основі визначення чистоти і схожості встановлюють посівну придатність насіння, тобто процент насіння до всієї його ваги. Для визначення посівної придатності, перемножують показники схожості і чистоти й ділять на 100 (99% х 98%:100 = 97%). Це означає, що три відсотки в насінні - баласт. Посівну придатність необхідно знати для встановлення норми висіву насіння.

Важливим показником якості насіння є вологість - вміст вологи у відсотках до ваги абсолютно сухого насіння.

Маса 1000 насінин характеризує добірність, крупність і виповненість насіння. Молоді сходи живляться поживними речовинами, які є в насінні. Отже, чим крупніше насіння, тим краще ростуть молоді рослини, тим продуктивнішими вони будуть.Її розраховують з метою правильного визначення норми висіву зерна. Адже, якщо не враховувати показники посівної придатності та маси 1000 насінин, неможливим виявиться встановлення норми висіву та визначення його схожості в польових умовах.

Велике значення має і вирівняність насіння.

Крім наведених показників якості посівного матеріалу беруть до уваги також зараженість його хворобами і шкідниками, колір, блиск і запах. Так, втрата насінням природного кольору й блиску часто вказує на втрату схожості.

Не менш важливими є й показники безпеки посівного матеріалу, визначити які допоможе фітопатологічна експертиза. Завдяки ній аграрій може підібрати протруйник, який максимально ефективно захистить його посіви на ранніх етапах росту та розвитку (стимулятори росту, мікродобрива тощо).

Отже, готуючись до посівної, потрібно перевіряти не тільки асортимент та кількість насіння в сховищі, але і його якість, оскільки навіть результати, що вказані в сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння мають свій термін дії. Наприклад,строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, становить:

на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів - дванадцять місяців, а упаковані у герметичну тару - двадцять чотири місяці;

на насіння кукурудзи протруєної - один рік;

на насіння соняшнику протруєного - вісім місяців;

на насіння цукрових буряків - шість місяців;

на насіння картоплі, затарене в мішки, в ящичні піддони та насипом - тридцять днів;

на насіння озимих та ярих зернових культур, а також інших культур, крім перелічених вище - чотири місяці.


 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux