Головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Тетяна Рибак розповіла про сучасні зміни щодо харчування школярів у прямому ефірі на «Суспільне Черкаси».
Вона поінформувала про впровадження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який набув чинності з початку року та передбачає суттєві зміни щодо створення безпечного освітнього середовища, режиму навчання учнів, фізичного виховання, медичного обслуговування учнів а також змінено організацію харчування школярів.
Тетяна Рибак зупинилась на реформі шкільного харчування, яка зокрема включає проведення модернізації шкільних харчоблоків, збагачення раціону учнів асортиментом якісних, корисних, безпечних харчових продуктів, які необхідні для активного фізичного розвитку дітей, поліпшенню їх здоров’я та посилення контролю за процесом харчування у закладах освіти та ін.
Учасники ефіру обговорили сучасні гігієнічні вимоги до шкільного харчування, що базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я, та мають відповідати принципам аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках системи HACCP, різні моделі організації харчування: «кейтеринг», «шведський стіл», страви на вибір та умови за яких вониможуть бути застосовані.
Тетяна Рибак поінформувала про основні вимоги Санітарного регламенту щодо раціону школярів (зменшення кількості вуглеводів та жирів, кількості солі у готових стравах, забезпеченняпродуктами харчування натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, у тому числі тими, які містять білок тваринного походження, тобто натурального м’яса, риби, яєць, вершкового масла, наявність у щоденному раціоні страв із зернових продуктів або картоплі, фруктів, овочів, молока або молочних продуктів, м'яса, риби, яєць, горіхів, бобових, насіння) та ознайомила з переліком харчових продуктів та готових страв, реалізація яких заборонена у шкільних буфетах (кондитерських виробів, зернових продуктів з вмістом цукру понад 10г на 100г продукту, виробів з кремом, морозива, харчових концентратів, продуктів з синтетичними барвниками, продуктів з вмістом солі понад 0,12г на 100г продукту, рибних, м’ясних, плодоовочевих консервів промислового виробництва, газованих, енергетичних напоїв, натуральної кави).
Фахівець Держпродспоживслужби зупинилась на результатах державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства у закладах загальної середньої освіти. Зокрема, проведено майже 2 тис.перевірок, під час яких порушення реєструвалися майже у кожному третьому закладі. За результатами виявлених порушень на адресу керівників закладів було направлено більше 500 приписів, пропозицій щодо усунення виявлених порушень, притягнуто до адміністративної відповідальності45 посадових осіб, відповідні інформації направлені до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування.
Фахівцями Держпродспоживслужби проводиться широка санітарно-просвітницька робота серед керівників,персоналу закладів, організаторів харчування, учнів, батьків щодо впровадження Санітарного регламенту, реформування шкільного харчування.