Фахівці Держпродспоживслужби провели наради з керівниками закладів освіти м. Кропивницький щодо організації харчування у шкільних їдальнях
опубліковано 08 лютого 2021 року о 19:19

За ініціативи Кропивницького міського управління Держпродспоживслужби Кіровоградщини протягом 3-4 лютого управління освіти Міської ради міста Кропивницького організувало наради з керівниками закладів загальної середньої та дошкільної освіти м. Кропивницький. У заходах взяла участь головний спеціаліст Кропивницького міського управління - лікар-епідеміолог Тамара Третяк.

Учасники зібрання детально розглянули вимоги щодо організації харчування дітей, складання умов тендерних процедур закупівель та вибору постачальників/виробників харчової продукції, що завозиться в заклади освіти. Керівникам також нагадали про відповідальність, яка передбачена за порушення чинного законодавства з цих питань. Одним з питань для обговорення стали причини та наслідки спалаху гострого кишкового захворювання серед учнів ЗНЗ №8.

Тамара Третяк звернула увагу керівників, що відкриття харчоблоків та їдалень у разі їх тривалої перерви в роботі повинно відбуватись після проведення генерального прибирання всіх приміщень, обладнання, виробничого устаткування з застосуванням миючих, дезінфікуючих засобів, дозволених до використання МОЗ України; проведення позачергового гігієнічного навчання з працівниками харчоблоків; за умови робочого стану виробничого обладнання. Доповідач наголосила, що недотримання елементарних правил гігієни, а саме виробничої та особистої, є одним із основних ризиків епідемічного ускладнення та напряму впливає на здоров’я оточуючих (дітей, персоналу).

З боку керівників надходило чимало питань щодо організації питного режиму за рахунок фасованої негазованої води промислового виробництва, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах, вимог до санітарного і спеціального одягу працівників харчоблоків та проходження періодичних медичних оглядів.

Реформування системи шкільного харчування передбачає виконання багатьох складових. Це стосується нового набору продуктів харчування та сучасних норм харчування дітей в організованих колективах, модернізації харчоблоків та їдалень, сучасних підходів у наданні послуг з харчування дітей (вибір страв самими дітьми, попередні замовлення, доступ до харчування та організація дієтичного харчування), спонукання дітей харчуватися в шкільних їдальнях, висока свідомість та відповідальність працівників харчоблоків, керівників закладів освіти тощо.

Згідно з чинним законодавством керівники закладів освіти зобов'язані забезпечити учнів безпечною, якісною, повноцінною та корисною їжею відповідно до норм харчування. У закладах освіти повинен здійснюватись щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізації і технології виготовлення страв, дотриманням санітарно-протиепідемічного режиму в їдальні (харчоблоці), буфеті, фактичним виконанням меню за меню-розкладом, що містить кількісні дані про рецептуру страв.

Для уникнення харчових отруєнь, з метою профілактики захворювань, приготування та реалізація харчової продукції повинно здійснюватися у відповідності до загальних вимог до організації харчування дітей в закладах освіти.

Проведення таких нарад-навчань з керівниками закладів освіти наразі є дуже актуальним, оскільки після тривалої перерви на дистанційне навчання та карантинні обмеження школи відновили навчальний процес, у тому числі повноцінне дворазове харчування учнів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux