Фахівці Держпродспоживслужби обстежують посіви та насадження сільськогосподарських культур
опубліковано 21 червня 2022 року о 11:22

Забезпечення продовольчої безпеки – одне з найважливіших завдань для країни в умовах сьогодення. При цьому сільськогосподарським товаровиробникам необхідно прикласти максимум зусиль для отримання оптимальних врожаїв. Одним із важливих факторів, що значною мірою впливає на формування врожаю, є своєчасне та якісне проведення заходів по захисту рослин від шкідливих організмів. Посівна кампанія, не зважаючи на всі виклики та труднощі, проведена успішно, тепер головне захистити посіви від негативного впливу шкідників, хвороб та бур’янів.

Слід зазначити, що після оголошення на території України воєнного стану та початку активної фази бойових дій, держава почала активно запроваджувати комплексні зміни до законодавства. Так Держпродспоживслужбою було опрацьовано внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2022 № 398 «Деякі питання здійснення фітосанітарних заходів та процедур в умовах воєнного стану».

Проєктом змін передбачено, що обстеження та моніторинг здійснюються державним фітосанітарним інспектором виключно за наявності документа, що підтверджує відсутність на відповідній території ризиків, пов’язаних із вибухонебезпечними предметами, виданого суб’єктом протимінної діяльності в електронній або паперовій формі.

Крім цього, при проведенні обстеження з метою надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, на виконання спеціальних фітосанітарних вимог країн партнерів України, достатньою вимогою для схематичного зображення розміщення місця виробництва чи виробничої ділянки, що подається особою, є наявність координат геопросторових даних однієї точки в межах ділянки або місця виробництва

Важливо пам’ятати, що для організації захисних заходів важливе значення має своєчасний фітосанітарний моніторинг посівів та насаджень сільськогосподарських рослин, прогноз розвитку та поширення шкідливих організмів, їх можливої загрози для рослин.

Спеціалістами управлінь фітосанітарної безпеки Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях систематично проводяться обстеження посівів та насаджень сільськогосподарських рослин для встановлення їх фітосанітарного стану, виявлення заселеності шкідниками, ураження хворобами.

Обстеження проводять у базових та інших господарствах різних форм власності. Фахівці спостерігають за розвитком шкідників, їх фенологією, сезонною динамікою щільності, визначають строки появи шкідливих фаз. Здійснюється нагляд за проявом та ступенем ураження рослин хворобами. У базових господарствах на стаціонарних ділянках проводяться періодичні детальні обліки шкідливих організмів, при цьому визначають щільність шкідників і ступінь ушкодження ними рослин, ураження рослин хворобами, їх поширення та відсоток розвитку. Велика увага при цьому приділяється посівам озимих та ярих зернових культур, кукурудзи, сої, значні площі яких є в багатьох областях. Обстеження проводять також у посадках овочевих культур, картоплі, вирощуванням яких займаються переважно дрібні фермерські господарства та населення. Важливим є нагляд за фітосанітарним станом плодових насаджень, а також ягідників, горіхоплідних культур, площі яких значно зросли за останні роки в країні.

Зважаючи на особливості військового стану, обстеження фітосанітарними інспекторами проводяться із забезпеченням заходів безпеки, за відсутності загрози для життя і здоров’я, за виключенням безпосередньої близькості до об’єктів критичної інфраструктури.

У ході проведення фітосанітарного моніторингу спеціалісти здійснюють також спостереження за фенологічним розвитком сільськогосподарських рослин, їх фізіологічним станом. Важливе значення має також спостереження за метеорологічними умовами, та їх впливом на розвиток шкідливих організмів, зокрема, динаміку льоту метеликів лускокрилих комах, яйцекладку ембріональний розвиток. Надзвичайно важливого значення фахівці надають аналізу погодних умов для прогнозу розвитку та поширення хвороб сільськогосподарських рослин.

Для проведення фітосанітарного моніторингу, встановлення строків, динаміки льоту, чисельності лускокрилих шкідників плодових, овочевих культур, багатоїдних комах державні фітосанітарні інспектори у 2022 році встановили значну кількість комплектів феромонних пасток.

Метою проведення обстежень за допомогою феромонних пасток є вчасне виявлення початку льоту метеликів найбільш поширених лускокрилих комах, це передусім, яблунева, сливова плодожерки, гронова та інші види листокруток, стебловий кукурудзяний метелик, капустяна, озима та інші види підгризаючих та листогризучих совок. Феромонний моніторинг дозволяє оперативно і вчасно прогнозувати появу шкідливої стадії фітофагів, контролювати динаміку чисельності та приймати рішення щодо оптимальних строків і обсягів проведення захисних заходів.

За результатами проведеного фітосанітарного моніторингу, нагляду за розвитком шкідливих організмів фітосанітарні інспектори надсилають до господарств термінові (сигналізаційні) повідомлення про розвиток, поширення найбільш небезпечних для областей шкідників та хвороб сільськогосподарських рослин, строки, методи проведення заходів з захисту рослин.

Для інформування населення щодо необхідності проведення захисних обприскувань, препаратів, які рекомендовані відповідно до «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використанні в Україні» термінові повідомлення надсилаються до об’єднаних територіальних громад.

З метою планування, організації своєчасного проведення захисту рослин від шкідників та хвороб спеціалістами відділів прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків протягом вегетаційного періоду щомісяця розробляються прогнози фітосанітарного стану агроценозів та рекомендації щодо захисту рослин, які надаються основним товаровиробникам.

Кожного року на офіційних вебсайтах головних управлінь Держпродспоживслужби в областях розміщується прогноз фітосанітарного стану агроценозів на наступний вегетаційний період та рекомендації щодо захисту рослин від шкідливих організмів (далі – Прогноз). У Прогнозі описані найбільш поширені в областях хвороби та шкідники сільськогосподарських культур, прогноз їх появи, поширення та можливого ступеня загрози за визначених погодно-кліматичних умов з урахуванням якісного складу, щільності залягання та фізіологічного стану зимуючих стадій, аналізу поширення, розвитку та чисельності протягом вегетації попереднього року, викладено системи захисту основних сільськогосподарських культур, що вирощуються, а також основні види бур’янів і заходи боротьби з ними. Також в Прогнозі представлено перелік найбільш поширених біопрепаратів для захисту сільськогосподарських рослин, перелік засобів захисту рослин дозволених для роздрібного продажу населенню, додано інформацію про пороги шкодочинності основних шкідників та хвороб сільськогосподарських рослин.

Спеціалісти управлінь фітосанітарної безпеки головних управлінь Держпродспоживслужби в областях докладають зусиль для своєчасного інформування сільгосптоваровиробників про загрозу сільськогосподарським рослинам від шкідливих організмів, а також необхідність проведення заходів з захисту рослин.

Систематичне проведення обстежень та вчасні захисні заходи даватимуть можливість стримати розповсюдження шкідливих організмів та вберегти врожаї.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux