На Херсонщині фахівці Держпродспоживслужби розповіли як обирати та доглядати за новорічними ялинками у горщиках
опубліковано 18 грудня 2020 року о 14:10

Одним з атрибутів новорічних свят в нашій країні є ялинка. Зараз є кілька варіантів святкового дерева, які кожен може обрати за власним бажанням: живі зрубані, живі у горщиках чи штучні.

Звідки у містах з’являються живі зрубані ялинки чи сосни? Наприклад, з Олешківського лісомисливського господарства.

Протягом року лісівники постійно проводять так звані санітарні рубки лісу. Їх проводять, аби прибрати застарілі, недорозвинені чи хворі дерева, і для того, аби прорядити насадження, щоб дерева не заважали одне одному рости. З початку грудня вони починають дивитись на стан верхівок таких дерев – якщо вони товарного вигляду, то їх продають для новорічних свят. Інша частина дерева йде на дрова. Тобто маленькі сосни ніхто не чіпає.

Багато мешканців Херсонщини надають перевагу ялинкам у горщиках – їх можна висадити на подвір’ї. Вони дорожчі за зрубані дерева, але вони даруватимуть радість не один рік.

Щороку попит саме на таких хвойних красунь збільшується. Перевагу надають більше тим деревам, які швидше ростуть. Як же правильно пересадити таке дерево?

- Потрібно знати три правила. По-перше, ялинки дуже люблять сонце та швидко ростуть. Тому зверніть увагу, щоб поблизу не проходили комунікації та не було затінку. Друге – строки висаджування. У наших південних краях рослини починають вегетацію дуже рано. Тому оптимальними строками для пересаджування є лютий-березень. Третє правило – сама підготовка до висаджування рослини. Яма повинна бути діаметром 60 см, глибина її неважлива, оскільки коренева система буде розгалужуватись в різних напрямках. Але дно її треба розпушити. Деякі роблять помилку, дістаючи ялинку з контейнера і промиваючи корені. Якщо дерево знаходиться у металевій сітці чи мішку – пересаджуйте прямо з ними. Важливо, аби коренева шийка, яка знаходиться між коренями та стовбуром не була загорнута ґрунтом, верхні корені повинні бути на глибині не менше 5 сантиметрів. Після цього ви утрамбовуєте ґрунт і дуже рясно поливаєте, бо усі хвойні дуже люблять вологу.

«Коли купуєте ялинку, то подивіться, аби на стовбурі не було пошкоджень  - отворів, не відставала кора. У 2020 році наші фахівці-фітосанітари проводили обстеження лісових насаджень . Карантинних організмів та шкідників не виявлено. Жовті голки на ялинці свідчать про те, що рослині не вистачало вологи», – пояснює головний спеціаліст відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Євгенія Чернишова.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux