Фахівці Держпродспоживслужби Черкащини обговорили питання якості та безпечності продуктів бджільництва
опубліковано 26 лютого 2020 року о 10:34

Якість та безпечність продуктів бджільництва – нагальне питання як за реалізації їх на території України, так і при експорті відповідно до міжнародних вимог. Перед країною постає необхідність систематизувати підхід до гарантування безпечності та якості меду. Це вимагає знань нормативно-правових актів, порядку їх здійснення та виконання особливо нових методів лікування з адаптацією до чинних стандартів ЄС та Світової організації торгівлі. Про це йшлося під час Всеукраїнського семінару щодо сучасних підходів та методів діагностики, лікування та профілактики хвороб бджіл, що пройшов на Івано-Франківщині у місті Яремче.

Також на зустрічі були присутні спеціалісти протиепізоотичних відділів головних управлінь Дежпродспоживслужби областей, регіональних державних лабораторій Дежпродспоживслужби областей, науковців, представників громадських спілок пасічників та бджолярів.

Серед питань, які висвітлювали доповідачі семінару - епізоотична ситуація щодо основних заразних хвороб бджіл в Україні та світі, умови отримання якісних та безпечних продуктів бджільництва, сучасні підходи та методи діагностики, лікування та профілактики хвороб бджіл.

Фахівці Держпродспоживслужби наголошували на перевагах державної реєстрації операторів ринку, упереджувальних заходах загибелі бджіл від отрутохімікатів під час обробки агрокультур та нагадували основні вимоги законодавства України з питань бджільництва.

На сьогодні на Черкащині у різних категоріях господарств утримується понад 64 тисячі бджолосімей. З них 62 тисячі - господарства населення.

На Черкащині задля безпеки медоносних бджіл від отруєнь при використанні засобів захисту рослин в сільському та лісовому господарствах Черкаського регіону фахівці Держпродспоживслужби тримають на контролі, систематично проводять роз’яснювальну роботу із аграріями, нагадують діючі нормативно-правові акти, які передбачають охорону бджіл від отруєнь.

Також фахівці Держпродспоживслужби нагадали, що власники пасік повинні обов’язково зареєструватися у сільській раді або ОТГ, на території якої вони знаходяться та мають своєчасно інформувати органи місцевого самоврядування та сусідні господарства про місця перебування пасік як на стаціонарі, так і під час кочівлі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux