Донеччина: Держпродспоживслужба попереджає про сальмонельоз
опубліковано 16 лютого 2023 року о 10:05

За інформацією Державної установи «Донецький обласний центр контролю та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров’я України» та Краматорської міської філії ДУ ДОЦКПЗ МОЗ, в Донецькій області та зокрема у місті Краматорськ спостерігається погіршення епідемічної ситуації на захворюваність сальмонельозом.

Cлід зазначити, що в 2022 році у Донецькій області було зареєстровано 64 випадки захворюваності сальмонельозом, з яких 44 випадки зареєстровано у місті Краматорськ, 77,4% від загальної кількості захворілих - діти віком від 0 до 17 років. З початку поточного року в області зареєстровано 22 випадки захворювань. Всі випадки сальмонельозу зареєстровані серед дітей до 17 років (інтенсивний показник - 8,4 на 100 тис. дитячого населення), що перевищує показники захворюваності дітей 2022 року в 3,2 рази (6 випадків, показник 2,2 на 100 тис. дитячого населення). За даними ДУ ДОЦКПЗ МОЗ розповсюдження захворювання сальмонельозом здійснювалося контактно - побутовим та ймовірно харчовим шляхом через недотримання правил гігієни та порушення гігієнічних вимог при приготуванні їжі в домашніх умовах, але збудника сальмонельозу в досліджених зразках харчових продуктів та питної води не виявлено.

У зв’язку з цим Держпродспоживслужба закликає громадян вживати наступні заходи для профілактики захворювання сальмонельозом:

  • мийте ретельно руки з милом після відвідування вбиральні, перед приготуванням та вживанні їжі та перед годуванням немовлят;
  • не допускайте в житлові приміщення, особливо де зберігаються продукти залітання мух, які є рознощиками збудників захворювань;
  • не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання;
  • не купуйте молочні, м’ясні продукти та інші, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника;
  • не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • дотримуйтесь правил приготування їжі (використовуйте обробні дошки і ножі окремо для сирої та готової продукції, піддівайте достатній термічній обробці м’ясні страви, страви з яєць);
  • сирі овочі та фрукти мийте під проточною водою і кип’ятіть обов’язково фляжне молоко;
  • яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині і т.і.) вживайте тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці.
  • у випадку аварійної ситуації на водопровідних магістралях та після них, пийте тільки кип'ячену воду або бутильовану.

Ветеринарно-санітарні заходи повинні бути направлені на: профілактику захворювань серед сільськогосподарських тварин та птиці; забезпечення відповідного санітарно-технологічного режиму на м’ясопереробних та молокопереробних підприємствах.
Якщо в колективі чи в сім’ї з’явився хворий на кишкові захворювання - необхідно негайно звернутись за медичною допомогою. Чим раніше виявлено кишкове захворювання, тим успішніше вживаються заходи проти його поширення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux