До уваги споживачів: за державною програмою реімбурсації майже 25% лікарських засобів для лікування серцево-судинних захворювань можна отримати безкоштовно
опубліковано 03 жовтня 2024 року о 15:50

Завдяки Урядовій програмі «Доступні ліки» українці з серцево-судинними захворюваннями можуть отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою.

Держпродспоживслужба нагадує, що в межах програми медичних гарантій Національна служба здоров’я України здійснює реімбурсацію таких лікарських засобів (міжнародних непатентованих назв) для лікування в амбулаторних умовах, зокрема, серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, у тому числі з первинною та вторинною профілактикою інфарктів та інсультів: Аміодарон (Amiodarone), Амлодипін (Amlodipine), Атенолол (Atenolol), Бісопролол (Bisoprolol), Верапаміл (Verapamil), Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide), Дигоксин (Digoxin), Еналаприл (Enalapril), Карведилол (Carvedilol), Клопідогрель (Clopidogrel), Лозартан (Losartan), Метопролол (Metoprolol), Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate), Симвастатин (Simvastatin), Спіронолактон (Spironolactone), Фуросемід (Furosemide), Варфарин (Warfarin), Ніфедипін (Nifedipine), Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalicylic acid).

З 30 вересня 2024 року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 04.09.2024 № 1537, яким затверджено Переліки лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 23 серпня 2024 року.

До Переліку лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, зокрема, включено 241 торгову назву лікарських засобів для лікування серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, у тому числі для профілактики інфарктів та інсультів, з яких 24,5% (59 препаратів) — без доплати.

Споживач може придбати лікарський засіб безкоштовно або зі знижкою тільки в аптечних закладах з позначкою «Доступні ліки» та за наявності рецепта від лікаря.

Лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, з 01 квітня 2019 року виписують у формі електронного рецепта через електронну систему охорони здоров’я. У період воєнного стану на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих територіях у разі відсутності технічної можливості виписування електронних рецептів на лікарські засоби та/або медичні вироби, які підлягають реімбурсації, виписування рецептів може здійснюватися в паперовій формі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux