Безпечність харчових продуктів: чи може мати похибку вага фасованого товару?

опубліковано 21 жовтня 2025 року о 09:57

Кожен споживач, купуючи фасованих харчовий продукт звертає увагу на його вагу, що вказана на маркуванні. Але не кожен перевіряє точність цих показників.

До Держпродспоживслужби періодично надходять звернення, в яких споживачі повідомляють, що при зважуванні фасованого харчового продукту виявилось, що вага цього продукту менша заявленої на етикетці.

Варто зазначити, що Відповідно до Технічного регламенту щодо деяких товарів, які фасують за масою та об’ємом у готову упаковку встановлено допустимі від’ємні відхилення вмісту упакованої одиниці, а саме:

  • 9%  при номінальному вмісті від 5 до 50 грамів/мілілітрів;
  • 4,5 грамів/мілілітрів при номінальному вміст від 50  до 100 грамів/мілілітрів;
  • 4,5% при номінальному вмісті від 100 до 200 грамів/мілілітрів;
  • 9 грамів/мілілітрів при номінальному вмісті від 200  до 300 грамів/мілілітрів;
  • 3% при номінальному вміст від 300  до 500 грамів/мілілітрів;
  • 15 грамів/мілілітрів при номінальному вміст від 500  до 1000 грамів/мілілітрів;
  • 1,5% при номінальному вміст від 1000  до 10000 грамів/мілілітрів.

У випадку, якщо ви виявили від’ємну різницю ваги фасованого товару, більшу ніж передбачено діючим технічним регламентом – звертайтесь до Держпродспоживслужби та її територіальних органів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux