Дитяче та шкільне харчування в Україні: час важливих змін
опубліковано 23 червня 2021 року о 16:54

З початку року по 1 червня фахівці Держпродспоживслужби провели 912 позапланових та 12 планових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. Було перевірено 4090 постачальників харчових продуктів та 452 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для 14615 закладів загальної середньої освіти. Про це повідомила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час сесії «Дитяче та шкільне харчування в Україні – час важливих змін» Всеукраїнського форуму Україна 30.

Участь у сесії взяла перша леді Олена Зеленська, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, автор нового шкільного меню Євген Клопотенко, посол Швейцарії в Україні та Молдові Клод Вільд та експерти.

«Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави. За даними ЮНІСЕФ, систематичний аналіз освітніх програм у 52 країнах світу показав, що існування програми шкільного харчування є одним з небагатьох чинників, які позитивно впливають не тільки на бажання відвідувати школу, а й на рівень навчання в цілому. Учні показували вищі бали під час когнітивних, мовних та математичних тестів», – зазначила дружина Президента.

«Без ефективного моніторингу та реагування держави на порушення жодні позитивні реформи не будуть реалізовані на практиці. Забезпечити такий контроль та оперативне реагування – наше завдання. Над змінами сьогодні працює дуже багато висококласних спеціалістів, яких об’єднала у одну ефективну команду та стала ініціатором реформи шкільного харчування перша леді Олена Зеленська Тож зміни обов’язково відбудуться», - розповіла Владислава Магалецька.

Як повідомила Владислава Магалецька, за останні півроку при проведенні заходів нагляду здійснено 500 лабораторних досліджень харчових продуктів, які використовуються для приготування страв на відповідність параметрам безпечності. При цьому було встановлено 24 невідповідностей за мікробіологічними показниками. За результатами експертних висновків, у яких підтверджені невідповідності продукції, прийнято 10 рішень про вилучення харчових продуктів з обігу, у 4 випадках прийнято рішення про тимчасове припинення виробництва харчових продуктів.

Також було виявлено, що 11 операторів ринку не були зареєстровані у встановленому законодавством порядку, та 43 операторів ринку, які здійснювали свою діяльність без необхідних документів дозвільного характеру. Фахівцями складено 442 обов’язкових для виконання суб’єктами господарювання письмових вимог щодо усунення порушень вимог законодавства. За цей період до відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 14 юридичних осіб. Виписано штрафів на загальну суму 374 тисячі гривень. Робота триває.

Нагадаємо, Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування. Фахівці служби здійснюють контроль безпечності харчових продуктів та відповідності санітарним нормам, проводять перевірки та моніторинг постачальників послуг.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux