Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін та начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Володимир Коваль відвідали Луцьке районне управління Держпродспоживслужби, де поспілкувалися з працівниками, а також провели нараду-семінар з актуальних поточних питань.
Зокрема, розглядалася проблематика організації ефективної протидії біологічним загрозам (у тому числі недопущення проникнення вірусу ящуру на територію України), виконання завдань з цифровізації управлінських процесів, удосконалення механізмів ідентифікації тварин, використання матеріальних та нематеріальних форм стимулювання співробітників до сумлінної праці, взаємодія з громадськістю.
Сергій Захарін зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука вживаються системні заходи, спрямовані на оптимізацію роботи територіальних органів та їхніх підрозділів. Ключова мета – ефективне виконання наданих законом повноважень в частині підтримки епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідеміологічного благополуччя, надання громадянам та сумлінному бізнесу якісних державних та адміністративних послуг, організація результативної профілактичної та роз’яснювально-інформаційної роботи. Виконуються завдання, спрямовані на подальшу цифровізацію всіх ключових управлінських процесів. Продовжується розробка нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційних систем. Вживаються заходи для удосконалення системи електронної ідентифікації тварин (сільськогосподарських та домашніх).
Керівник Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Володимир Коваль розказав про ключові виклики у сфері підтримки біологічної безпеки у регіоні. Необхідно вжити усіх можливих заходів для недопущення проникнення вірусу ящуру на територію України. Також слід продовжувати виконання завдань щодо профілактики сказу серед дикий м’ясоїдних тварин. На порядку денному – підготовка до початку оздоровчої кампанії серед школярів.
На нараді піднімалося питання своєчасної ідентифікації тварин, особливо у приватних (домашніх) та фермерських господарствах. Зокрема, доцільно посилити консультативно-роз’яснювальну роботу серед населення, а також гнучко застосовувати доступні інструменти державного впливу.
«Луцьке районне управління Держпродспоживслужби, в межах своїх повноважень, сумлінно виконує завдання у сфері підтримки належної біологічної безпеки. Одначе, виникають нові виклики, до яких ми маємо бути постійно готові. В останні роки у Волинській області значно збільшилися потоки пасажирів та вантажів, що об’єктивно впливає на організацію нашої роботи. В цілому стан епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя контрольований. Держпродспоживслужба вживає рішучі заходи для протидії сучасним біологічним викликам. Не дивлячись на складні умови, наші фахівці гідно працюють, ефективно виконують складні завдання. На рівні районів, міст, громад дуже важливо забезпечити ефективну координацію з іншими органами державної влади, і на основі врахування наявних викликів виробляти оптимальні рішення», - зазначив Сергій Захарін.