Держпродспоживслужба та Асоціація аквапарків України обговорили можливі кроки у сфері моніторингу якості води
опубліковано 18 квітня 2024 року о 17:45

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін провів робочу зустріч представниками Асоціації аквапарків України.

Під час робочої зустрічі обговорювалися актуальні питання щодо забезпечення виконання санітарних правил, у тому числі в частині якості води, під час експлуатації громадських басейнів (зокрема, басейнів аквапарків).

Згідно з позицією Держпродспоживслужби, держава має вживати достатніх заходів для запобігання хворобам, у тому числі шляхом безумовного виконання законодавства у сфері громадського здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення. Вказана позиція сформульована, виходячи на вимогах Закону України «Про систему громадського здоров’я».

Відповідальний секретар Асоціації аквапарків України Іштван Кохан запропонував конкретні кроки, спрямовані на удосконалення наявної нормативно-правової бази у сфері контролю за якістю води, що використовується у громадських басейнах, у тому числі у аквапарках.

Під час робочої зустрічі було проаналізовано можливості сучасних аналізаторів, які в короткий строк можуть протестувати воду і дати інформацію про її якість.

Окрім того, сторони обговорили можливі спільні кроки у сфері моніторингу за якістю води, у тому числі із використанням цифрових інструментів.

«Будь-які водні об’єкти, що використовуються в цілях питного та господарсько-побутового водопостачання, а також у лікувальних, оздоровчих та рекреаційних цілях, у тому числі водні об’єкти, розташовані в межах населених пунктів, не повинні бути джерелами біологічних, хімічних і фізичних факторів шкідливого впливу на людину. Критерії безпечності для людини водних об’єктів, у тому числі гранично допустимі концентрації у воді хімічних, біологічних речовин, патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів, рівень радіаційного фону встановлюються санітарним законодавством і визначаються державними медико-санітарними правилами та нормативами. А тому ми готові до опрацювання всіх раціональних пропозицій, спрямованих на безумовне виконання законодавства у цій сфері. Ми обговорили можливі формати співробітництва, у тому числі спільні кроки у сфері моніторингу якості води, що використовуються у громадських басейнах. Також обговорили можливості використання цифрових інструментів. Приміром, буде дуже зручно, якщо споживачі зможуть за декілька кліків отримувати в режимі онлайн актуальну інформацію про якість води у басейнах», - зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux