Затверджено Програму контролю розвитку сажкових хвороб кукурудзи звичайної в Чернігівській області на 2024-2028 роки
опубліковано 18 квітня 2024 року о 17:12

Кукурудза звичайна – це однорічна трав’яниста рослина з родини злакових. Вона є універсальною культурою, що повністю відповідає потребам тваринництва при використанні її на корм у вигляді зерна, силосу і зеленої маси.

Кукурудза займає провідне місце серед головних зернових культур у світовому землеробстві. Має широкий попит при виробництві різноманітних продуктів харчування, як-от: кукурудзяна олія, крупа, борошно, крохмаль, глюкоза, спирт, кукурудзяні пластівці, консервоване зерно та ін. Отримання стабільно високих урожаїв зерна кукурудзи є актуальним завданням сільського господарства України. Культивується кукурудза по всій території Чернігівської області.

Дуже поширеними на кукурудзі є сажкові хвороби. Вони можуть вражати рослини на всіх стадіях розвитку. Таким чином, спричиняється суттєве падіння врожайності та погіршується якість сільськогосподарської продукції. Щоб уникнути проблем з посівами та отримати прибуток завдяки реалізації врожаю, потрібно вчасно розпізнати захворювання та застосувати ефективний захист від нього.

Вживання зерна, борошна та інших продуктів переробки кукурудзи звичайної, уражених сажковими хворобами, призводить до захворювань людей і тварин. Теліоспори сажкових грибів проникають через стінки кишківника, потрапляють у тонкі кровоносні судини, закупорюють їх і спричиняють крововиливи. Зокрема, у тварин підвищується температура, з'являється задишка, спостерігається подразнення слинних залоз, кон'юнктивіт, порушується робота шлунково-кишкового тракту. Іноді хвороба набуває хронічного характеру. Переробка заспореного зерна без попереднього його промивання значно погіршує якість борошна.

Щодо токсичності пухирчастої сажки, вважається, що молоді жовна з щільною м'якоттю не отруйні, а жовна зі сформованою споровою масою такі ж отруйні, як і ріжки злаків. Тому рослини з пухирями сажки не слід використовувати для годівлі тварин ні у свіжому вигляді, ні у вигляді силосу.

Наказом Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області від 12 квітня 2024 року затверджена «Програма контролю розвитку сажкових хвороб кукурудзи звичайної в Чернігівській області на 2024-2028 роки». Програма підготовлена фахівцями Управління фітосанітарної безпеки. Основною метою Програми є впровадження ефективних заходів з виявлення та боротьби з сажковими хворобами, що спричиняють недобір врожаю культур та погіршують його якість. Програма розрахована на використання суб’єктами усіх форм власності і господарювання, у тому числі й у сфері насінництва, які займаються виробництвом, заготівлею, обробкою, розмноженням, зберіганням, реалізацією і використанням насіння на території Чернігівської області. Основне завдання Програми – привернути увагу сільгоспвиробників та попередити виникнення проблем, пов’язаних із зараженістю посівів сажковими хворобами та проведення заходів проти їх розвитку, проведення роз’яснювальної роботи щодо методів обстежень на виявлення сажкових хвороб та шляхів боротьби з ними, необхідність використання для сівби сертифікованого насіння.

Реалізація програми дасть можливість популяризувати знання по боротьбі із сажковими хворобами кукурудзи звичайної, зменшить потенційні площі зараження, посилить контроль за якістю насіннєвого матеріалу, зверне увагу аграріїв на необхідності постійного контролю за посівами в процесі вегетації, що в свою чергу має забезпечити ринок якісним та безпечним продовольчим та фуражним зерном, підвищить експортний потенціал Чернігівського регіону.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux