Держпродспоживслужба розширює співпрацю із закладами освіти
опубліковано 30 червня 2023 року о 11:50

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ініціює розширення співпраці із закладами освіти. Ця робота проводитиметься в кількох напрямах:

  • організація проходження здобувачами освіти стажування та виробничої практики безпосередньо в клініках, лабораторіях та інших установах Держпродспоживслужби,
  • організація підвищення кваліфікації працівників системи Держпродспоживслужби, ветеринарних лікарів,
  • проведення працівниками органів Держпродспоживслужби лекцій та семінарів для здобувачів освіти,
  • участь у підготовці підручників та навчальних посібників,
  • розширення програм дуальної освіти (організація навчання на базі одночасно закладів освіти та безпосередньо у роботодавця),
  • ініціювання та проведення спільних перспективних наукових та прикладних досліджень.

З урахуванням пропозицій Держпродспоживслужби 21 квітня 2023 р. Уряд України ухвалив Постанову № 379, якою затверджено Положення про післядипломну освіту та інші форми підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини. Цей документ створює широке «вікно можливостей» для організації плідної співпраці Держпродспоживслужби, наукових установ та закладів вищої освіти. 

Підбито підсумки організації, проведення та складання єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) зі спеціальностей 211 «Ветеринарна медицина» та 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза». Нині навчання за спеціальністю 211 «Ветеринарна медицина» здійснюють понад 9,5 тисяч здобувачів, за спеціальністю 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» – понад 600. Підготовку здійснюють 11 закладів вищої освіти та 28 закладів фахової передвищої освіти. В цьому році встановлено порогові бали: зі спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» – 32, зі спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» – 37. Участь у ЄДКІ зі спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» взяли 750 осіб, зі спеціальності 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» – 74 особи. Понад 95% випускників успішно здали іспит (подалали пороговий бал).

Освітній процес здійснюється за навчальними планами, розробленими відповідно до вимог Закону України «Про вищу освіту», але адаптованими до вимог Болонського процесу та Міжнародного епізоотичного бюро. Ця робота виконана за сприяння проєкту технічної допомоги ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні» (ILCA) у співпраці з Держпродспоживслужбою та Радою деканів факультетів ветеринарної медицини.

Представники Держпродспоживслужби взяли участь у роботі Міжнародного форуму «Продовольча безпека України в умовах післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри», який проведено на майданчиках Миколаївського національного аграрного університету.

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Сергій Захарін акцентував увагу учасників Форуму на перспективах подальшого цифрового розвитку Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Ключовий пріоритет – розвиток нових та удосконалення наявних сервісів електронної демократії, що є запорукою широкого доступу громадян та сумлінного бізнесу до якісних адміністративних послуг. Вже нині понад три чверті звернень громадян надходять до Держпродспоживслужби в електронній формі.

Наступний пріоритет – розвиток електронних реєстрів, які адмініструються та використовуються Держпродспоживслужбою та її територіальними органами. Ця робота здійснюється із залученням потенціалу профільних громадських організацій, зацікавлених органів державної влади, міжнародних партнерів. Зокрема, нині активно виконуються необхідні роботи для впровадження електронних фітосанітарних сертифікатів (ePhyto), які зможуть використовуватися у багатьох країнах світу без виконання жодних додаткових формальностей.

Нещодавно Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (начальник – Роман Гурський) та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (ректор – Ігор Цепенда) підписали Угоду про співпрацю.

Документ передбачає налагодження взаємодії закладу освіти та Головного управління, у тому числі: розробка спільних наукових та дослідних ініціатив, освітніх програм, навчальних планів, професійної та практичної підготовки, проведення наукових досліджень та надання консультаційних послуг науково-педагогічними працівниками університету, проходження студентами навчальної та виробничої практики, обмін статистичною та довідкою інформацією.

Крім того, на виконання Угоди буде організована спільна навчально-виховна та культурно-масова робота. Зокрема, починаючи з нового навчального року передбачається реалізація проекту «Споживча освіта», що спрямований на доведення до студентів знань, умінь та навичок з питань реалізації прав споживачів та механізмів їх захисту. Проект передбачає формування у здобувача освіти здатності реалізувати свої права і обов’язки як члена громадянського суспільства, усвідомлювати його цінності та необхідність сталого розвитку, верховенства прав і свобод людини і громадянина.

«Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника займає у національному рейтингу закладів вищої освіти високе 7-ме місце, а Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області є одним із флагманів у сфері впровадження передових методик лабораторного контролю, у тому числі за якістю харчових продуктів, а також щодо реалізації реформи шкільного харчування. Потенціал двох інституцій може бути використаний на розробку новітніх алгоритмів забезпечення якості харчових продуктів, а також підготовку сучасних фахівців. Крім того, ми прагнемо популяризувати актуальні знання у сфері організації шкільного харчування, що особливо актуально для студентів педагогічних спеціальностей. Підписана Угода стане серйозним фундаментом для започаткування новітніх науково-навчальних і практичних ініціатив, у тому числі у сферах лабораторної діагностики, біобезпеки, біохімії, захисту прав споживачів, перспективних агрономічних технологій. Також я запрошую науковців та викладачів університету долучитися до процесів цифровізації органів та установ Держпродспоживслужби», – зазначив Сергій Захарін.


На фотографії зображені учасники заходу На фотографії зображені учасники заходу На фотографії зображені учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux