Держпродспоживслужба продовжує здійснювати контроль у сфері формування, встановлення та застосування державних регульованих цін
опубліковано 31 серпня 2022 року о 12:44

З метою забезпечення цінової стабільності в умовах воєнного стану Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області продовжує здійснювати контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, визначені постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 223.

Так, у серпні 2022 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби здійснили понад 900 моніторингових обстежень цін на товари в супермаркетах, невеликих крамницях та на автозаправних станціях.

У ході обстежень виявлено 30 випадків встановлення суб’єктами господарювання-фізичними особами-підприємцями роздрібних цін із завищеними рівнями торговельних надбавок (від 11% до 45%) на окремі продовольчі товари, які мають істотну соціальну значущість (хліб житньо-пшеничний, батон, борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5% у плівці), що є порушенням п. 41-12 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236. З цими суб’єктами господарювання проведено роз’яснювальну роботу щодо обов'язковості дотримання вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін на продовольчі товари в умовах воєнного стану, за результатами якої ціни на вищезазначені товари знижено до економічно обґрунтованого рівня.

Крім того, фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області продовжуються позапланові перевірки на АЗС, за дорученням Прем’єр-міністра України від 08.05.2022, з питання дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на бензини автомобільні та дизельне паливо. У серпні 2022 року порушення встановлені за результатами здійснення 2 перевірок. За порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на бензини автомобільні та дизельне паливо до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції у сумі 22,8 тис. грн.

Нагадуємо, що з 19.03.2022 до кінця періоду воєнного стану в країні та трьох місяців після його припинення чи скасування відповідно до п.41-12 постанови  Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 на такі продовольчі товари як:  борошно пшеничне вищого сорту, хліб житньо-пшеничний, батон, молоко пастеризоване жирністю 2,5 % (у плівці), яйця курячі категорії С1, птицю (тушку курячу, четвертину тушки курячої), олію соняшникову рафіновану  встановлено граничний рівень торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більш як 10% (з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу).

Реалізація вищезазначених продовольчих товарів за роздрібними цінами, сформованими та встановленими із рівнем торговельної надбавки понад 10%, є порушенням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Крім того, в умовах воєнного стану відповідно до постанови КМУ від 22.04.2020 №341 зберігається вимога щодо декларування суб’єктами господарювання зміни роздрібних цін на наступні товари, що мають істотну соціальну значущість: крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, вермішель з борошна пшеничного вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5 % (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птицю (тушку курячу, четвертину тушки курячої), воду мінеральну негазовану, масло вершкове жирністю 72,5 %, батон, олію соняшникову рафіновану,  бензини марок А-92 та А-95 та дизельне пальне, у разі їх підвищення на 5 і більше відсотків.

Реалізація товарів, що мають істотну соціальну значущість, за роздрібними цінами, підвищеними на 5 і більше відсотків без декларування зміни роздрібних цін, або без дотримання передбачених вимогами законодавства термінів застосування роздрібних цін, які декларуються, є порушенням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Декларування зміни роздрібних цін на товари суб’єктам господарювання необхідно здійснювати в електронному вигляді шляхом подання відповідних відомостей до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт (за посиланням:  https://price.consumer.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису.

На допомогу суб’єктам господарювання розроблено Інструкцію щодо декларування зміни роздрібних цін, яку розміщено на офіційному веб-сайті Держпродспоживслужби у розділі /Контроль у сфері ціноутворення - Декларування роздрібних цін/ за посиланням: https://cutt.ly/TGP9w4W

Звертаємо увагу, що у разі недотримання вимог законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін до суб’єктів господарювання передбачено застосування адміністративно-господарських санкцій відповідно до статті 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення»:

- вилучення необґрунтовано одержаної виручки, що становить позитивну різницю між фактичною виручкою від продажу товару та виручкою за цінами, сформованими відповідно до запровадженого способу регулювання;

- штраф у розмірі 100 відсотків необґрунтовано одержаної виручки.

Крім того, за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів визначені законодавством особи притягуються до адміністративної відповідальності шляхом накладання на них штрафів згідно зі ст.165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області закликає суб’єктів господарювання не допускати необґрунтованого підвищення цін на товари, що мають соціальну значущість для населення!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux