В Рівенський області з початку року зафіксовано 8 випадків ботулізму
опубліковано 31 серпня 2022 року о 14:47

На Рівненщині щороку реєструються випадки ботулізму. Зокрема, у 2021 році зареєстровано 3 випадки ботулізму, із них один закінчився смертю пацієнта.

Від початку 2022 року на ботулізм перехворіло 7 людей. Нещодавно в області зареєстровано новий, восьмий, випадок ботулізму в молодої жінки, яка перебуває на стаціонарному лікуванні з приводу даного отруєння.

Ботулізм – це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Слід додати, що лікування ботулізму – складне та дороговартісне.

Етіологія ботулізму – мікроби групи клостридій. Клостридії у великій кількості присутні в грунті, в річковому мулі, де можуть існувати довгі роки, а також у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт. Харчові продукти, забруднені клостридіями і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Токсин клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. В цьому році у 5 випадках причиною ботулізму була риба, у 2 випадках – м’ясні консерви (тушонки) та в одному випадку – інша домашня консервація (мариновані огірки).

Токсин добре переносить заморожування, тому сардельки та інші ковбасні вироби, особливо у вакуумній упаковці, теж становлять загрозу щодо ботулізму

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, бо мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Токсин може розвинутись в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень.

Консервовані гриби теж можуть викликати ботулізм, особливо, коли вони були попередньо погано промиті.

Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Симптоми ботулізму з’являються через кілька годин або через кілька днів після вживання небезпечного продукту. Основні симптоми ботулінічного отруєння: порушення зору (неможливість прочитати текст, двоїння в очах), порушення ковтання, гугнявість голосу, сухість в роті, запаморочення, слабість м’язів, швидка стомлюваність, можливі короткочасні болі в животі та здуття живота, блювання, закрепи.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

Якщо можливо, то потрібно прогрівати домашні консерви перед вживанням, бо при 80 градусах ботулотоксин руйнується. Продукти після розморожування піддавати ретельній кулінарній обробці.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.
Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тому ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте самі та Ваша родина!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux