Держпродспоживслужба посилює арсенал цифрових інструментів, що використовуються для супроводження аграрного експорту
опубліковано 01 жовтня 2024 року о 10:48

Заступник Голови Держпродспоживслужби Вадим Чайковський та заступник Голови Держпродспоживслужби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін провели нараду-семінар з питань удосконалення механізму використання цифрових інструментів, що використовуються в управлінській практиці. Зокрема, поглиблено розглянуто питання щодо цифровізації сфери підтримки фітосанітарної безпеки та контролю за продукцією рослинництва.

У заході, окрім відповідальних працівників апарату Держпродспоживслужби, взяли участь колеги з Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи та Державної установи «Центральна фітосанітарна лабораторія».

Вадим Чайковський наголосив на необхідності подальшої розбудови спроможності інформаційних систем, які забезпечують виконання фітосанітарних заходів. Йдеться про широке коло фітосанітарних процедур, які забезпечують супроводження експорту продукції рослинного походження відповідно до вимог країн-партнерів України в міжнародній торгівлі, із належними фітосанітарними сертифікатами. При цьому важливо розуміти, що відповідні програмні продукти мають бути інтегровані з відповідними системами міжнародних організацій та ключових країн-партнерів.

Сергій Захарін нагадав, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука нині моделюються комплексні рішення, спрямовані на цифровізацію всіх ключових управлінських процесів. Профільні фахівці служби мають завдання створити продукти, що забезпечують комфортні умови для сумлінного бізнесу, який зможе оперативно і без оформлення маси дозвільних паперових документів легально експортувати свою продукцію за кордон. В цій роботі є відчутною співпраця з партнерами, у першу чергу – Мінцифри, проєктом «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID, Фондом Східна Європа, компаніями-розробниками.

Наразі фахівці Держпродспоживслужби спільно з міжнародними партнерами (FAO, GIZ, EU4SaferFood та ін.) опрацьовують комплекс технічних, юридичних та економічних питань щодо розробки та впровадження системи ePhito (електронна фітосанітарна сертифікація), яка дозволить значно спростити адміністративні процедури в міжнародній торгівлі, унеможливити підробку сертифікатів, підвищити швидкість та прозорість взаємодії між компетентними органами України та інших країн, забезпечити подальшу диверсифікацію українського експорту, виконувати попередження несанкціонованого імпорту продукції рослинного походження.

Під час наради-семінару було ухвалені рішення, спрямовані на посилення ефективності використання цифрових інструментів під час експлуатації інформаційно-комунікаційних систем Держпродспоживслужби.

«За підсумками нашої роботи, з урахуванням позицій експертів, було розроблено низку пропозицій, спрямованих на подальше впровадження сучасних цифрових технологій. Окрім того, запропоновано продовжити відповідні технічні розробки із залученням кращих фахівців. Ми маємо підстави констатувати, що Держпродспоживслужба поглиблює цифровізацію сфери безпечності харчових продуктів, що є одним із елементів розбудови каркасу цифрової демократії в нашій державі. Наразі ми супроводжуємо процедури погодження проєкту нормативно-правового акту високого рівня, в якому пропонується унормувати низку питань інформаційних систем щодо реалізації інспекційних заходів у фітосанітарній справі. Окрім того, ми обговорили результати співробітництва фахівців Держпродспоживслужби та підвідомчих установ за широким спектром спільних питань, зокрема у сфері імплементації кращих практик цифровізації», - наголосив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux