Держпродспоживслужба підтримує впровадження інновацій в аграрному секторі
опубліковано 25 червня 2024 року о 16:00

«Актуальні проблеми насінництва на шляху до євроінтеграції в умовах воєнного стану» - тема круглого столу, що відбувся на Тернопільщині в рамках Ⅴ-го Міжнародного форуму аграрних інновацій «Нове Зернятко».

До заходу долучились представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, інших державних установ, а також провідні експерти, науковці та аграрії.

Вадим Чайковський, заступник Голови Держпродспоживслужби – Головний державний фітосанітарний інспектор України, привітав учасників та зазначив: «Насіння – це об’єкт регулювання, який несе високий ризик занесення та розповсюдження карантинних організмів, особливо хвороб рослин, які без лабораторної експертизи неможливо виявити. Якісне насіння – запорука врожаю. Під час воєнного стану експорт українського збіжжя - це одна із основних бюджетоутворюючих складових нашої держави. Продукція вирощена на «Богом поцілованій Землі» - це основне надбання українського народу та запорука розвитку економіки у важкий для України час».

З початку повномасштабного вторгнення російського агресора Урядом, Мінагрополітики та Держпродспоживслужбою вжито ряд ліберальних заходів для забезпечення України насіннєвим матеріалом і створення оптимальних умов для експорту української продукції з урахуванням вимог країн-партнерів в міжнародній торгівлі.

Наразі Україна та Молдова проходять скринінги з метою вступу до Європейського Союзу і нам необхідно прийняти низку законодавчих актів, які б відповідали нормам ЄС та міжнародного права для реалізації державної політики, в тому числі у сферах насінництва і розсадництва.

Вадим Чайковський подякував народним обранцям за активну роботу, що сприяє розвитку агропромислового комплексу України та повідомив про готовність Держпродспоживслужби до співпраці в опрацюванні нормативно-правових актів.

Учасники форуму обмінялись досвідом та напрацюваннями стосовно впровадження сучасних методів контролю та моніторингу за якістю харчових продуктів, ефективного та відповідального використання агрохімікатів, а також захисту здоров'я тварин і рослин.

Проведення таких заходів дуже важливе, адже завдяки обміну досвідом щодо впровадження інноваційних технологій та щодо особливості ведення підприємницької діяльності в умовах військового стану з огляду на євроінтеграційний курс України, а також завдяки консолідації зусиль бізнесу, науки та влади забезпечується сталий розвиток українського агропромислового сектору.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux