Держпродспоживслужба підтримує розробку нових та удосконалення наявних стандартів у сфері ветеринарної медицини
опубліковано 13 травня 2024 року о 15:44

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у засіданні круглого столу «Розробка професійних стандартів у сфері ветеринарної медицини», який відбувся на майданчиках Немішаївського фахового коледжу Національного університету біоресурсів та природокористування України.

Під час засідання обговорювалася проблематика розробки нових та удосконалення наявних професійних стандартів у сфері ветеринарної медицини (зокрема, для помічників ветеринарних лікарів), що має стати підґрунтям для подальшої розробки відповідних освітніх стандартів.

Сергій Захарін надав інформацію щодо загальних правил розробки та введення в дію професійних стандартів. Ці питання унормовані Постановою Кабінету Міністрів України від 31 травня 2017 року № 373. Проєкти професійних стандартів можуть розроблятися роботодавцями, їх організаціями та об’єднаннями, галузевими радами, органами державної влади, науковими установами, громадськими об’єднаннями, іншими заінтересованими суб’єктами. Національне агентство кваліфікацій розмістило на своєму офіційному веб-сайті Методичні рекомендації щодо розроблення професійних стандартів.

Сергій Захарін підкреслив, що Держпродспоживслужба підтримує унормування усіх питань щодо стандартизації професійної та освітньої діяльності у сфері ветеринарної медицини, але до цього процесу доцільно залучити державні органи, які мають повноваження брати участь у формуванні відповідної сфери державної політики. Велику практичну допомогу можуть надати міжнародні партнери та громадські організації.

Також представник Держпродспоживслужби зазначив, що останнім часом вживаються рішучі кроки щодо впровадження кращих європейських практик у сфері підвищення кваліфікації фахівців ветеринарної медицини. До викладацької роботи залучаються найкращі спеціалісти у сфері лабораторної діагностики, ветеринарно-санітарного благополуччя, безпечності харчових продуктів.

Директор коледжу Володимир Альохін розповів, що навчальний заклад зацікавлений у розробці низки професійних стандартів, і готовий взяти на себе лідерську функцію. Адміністрація закладу приділяє величезну увагу оновленню парку лабораторного та навчального обладнання, оскільки це є фундаментом якісної освіти. В численних лабораторіях учні опановують навички майбутньої професії. Нещодавно завдяки підтримці міжнародних партнерів вдалося отримати нове діагностичне обладнання, а також сільськогосподарську техніку. Відремонтовано навчальні корпуси, спортивний комплекс, гуртожитки.

Окрім того, фахівці Держпродспоживслужби ознайомилися із матеріально-технічною базою колежу, яка використовується в освітньому процесі, оглянули спеціалізовані аудиторії для проведення занять, лабораторне та освітнє обладнання, бібліотеку, музейні експозиції.

«Немішаївський фаховий коледж Національного університету біоресурсів та природокористування України має значні традиції підготовки фахівців для ветеринарної медицини, сфери захисту рослин, харчових технологій. Здобувачі освіти мають можливості вивчати кращі технологічні рішення, а також закріплювати отримані знання на основі опрацювання реальних кейсів. Професійні стандарти можуть стати підґрунтям і для підвищення кваліфікації фахівців ветеринарної безпеки та сфери безпечності харчових продуктів. Йдеться, зокрема, про вивчення змін до нормативно-правових актів, нові стандарти і регламенти, рішення міжнародних органів тощо. На мій погляд, має бути передбачено володіння інформаційно-комунікаційними та цифровими технологіями, оскільки наші реєстри постійно розвиваються. Робота органів Держпродспоживслужби за багатьма напрямами вже зараз відповідає вимогам директивних документів Євросоюзу, але ми маємо забезпечити вивчення та сумлінне застосування цих документів українськими фахівцями. З адміністрацією коледжу ми домовилися проводити спільні заходи, спрямовані на підтримку профорієнтаційної роботи серед учнів», – зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux