Держпродспоживслужба опрацьовує особливості обігу товарно-транспортних накладних в електронній формі
опубліковано 07 червня 2023 року о 14:39

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у міжвідомчій нараді щодо підготовки до впровадження електронних товарно-транспортних накладних. Нараду проведено в онлайн форматі за участю фахівців Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Держпродспоживслужби.

Процедури застосування товарно-транспортної накладної визначені Правилами перевезень вантажів автомобільним транспортом в України, що затверджені наказом Міністерства транспорту України від 14 жовтня 1997 р. № 363 (з подальшими змінами). Наразі здійснюються роботи, що спрямовані на запуск повноцінного використання товарно-транспортних накладних в електронній формі.

Фахівці Держпродспоживслужби внесли низку пропозицій, зокрема в частині врахування спеціального законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів. Йдеться, зокрема, про вимоги статей 20, 22, 36 та 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», відповідно до яких оператори ринку зобов’язані забезпечувати простежуваність харчових продуктів, а також тварин та речовин, що призначені для включення до харчових продуктів. Окрім того, у визначених випадках оператори ринку мають надавати цю інформацію невідкладно.

Реалізація внесених пропозицій дозволить відмовитися від необхідності оформлення додаткових паперів і перевести усю обов’язкову інформацію у електронний формат, що призведе до зниження трансакційних витрат операторів ринку та підвищення рівня правової захищеності сумлінного бізнесу.

Учасники наради дійшли висновку про доцільність опрацювання можливостей внесення змін до нормативно-правової бази, а також необхідності залучення до діалогу представників профільних громадських організацій.

«Простежуваність – це можливість ідентифікації та відстеження харчових продуктів, продуктивних тварин, а також речовин, що призначені для включення або очікується, що вони будуть включені до харчових продуктів, на всіх стадіях виробництва, переробки та обігу. Кожен оператор ринку, незалежно від обсягу господарської діяльності та ступеню залученості у технологічний процес, має неухильно виконувати вимоги щодо простежуваності. Держпродспоживслужба внесла низку пропозицій, зокрема опрацювати можливість врахування вимог щодо простежуваності до електронної форми товарно-транспортної накладної. Ця можливість, якщо вона буде імплементована, дозволить операторам ринку харчової продукції належно виконати вимоги законодавства, а також позбавитися від необхідності заповнення інших документів. Вважаємо, це стане одним із кроків для подальшого впровадження до сфері безпечності харчових продуктів кращих європейських практик», – зазначив Сергій Захарін.

Продовжуємо будувати цифрову державу: без бюрократії, черг та корупції.


На фотографії зображені учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux