Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав Головне управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області, де взяв участь у робочій зустрічі керівництва ГУ та провідних науковців Миколаївського національного аграрного університету.
Ключова тема зустрічі: подальше поглиблення співробітництва фахівців Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області та науковців Миколаївського національного аграрного університету з широкого кола питань підтримки біологічної безпеки (безпечність харчових продуктів, моніторинг якості води, лабораторна діагностика, фітосанітарна безпека, тощо).
Сергій Захарін нагадав, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука вживаються заходи, спрямовані на залучення провідних науковців та експертів до опрацювання широкого кола питань підтримки біологічної безпеки (за напрямками повноважень служби). Спільно із закладами вищої освіти впроваджуються ініціативи, спрямовані на залучення кращих випускників до роботи в установах та органах системи Держпродспоживслужби. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено кращих наукових та науково-педагогічних працівників у сферах безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини, захисту та карантину рослин, санітарно-епідемічного благополуччя.
Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Сергій Рекун розказав про конкретні здобутки роботи різних структурних підрозділів щодо організації ефективного моніторингу якості води в територіальних громадах, а також в частині виконання фітосанітарного законодавства під час експорту продукції рослинництва.
Проректорка Миколаївського національного аграрного університету Антоніна Дробітько розказала, що студенти університету проходять практику в лабораторіях Держпродспоживслужби, а деякі навіть здобувають освіту за програмами дуальної освіти (навчання відбувається безпосередньо в лабораторії). Вказане співробітництво є ефективним, оскільки дозволяє майбутнім фахівцям «зануритися» в професію і ще під час навчання чітко визначити свою освітню та подальшу професійну траєкторію.
Проректор Миколаївського національного аграрного університету Віталій Соколік щиро подякував Держпродспоживслужбі за ефективне співробітництво і повідомив, що заклад освіти готовий і надалі виконувати із фахівцями територіальних органів та установ служби спільні наукові та освітні ініціативи, оскільки ця робота дозволяє науковцям більш чітко зрозуміти актуальну проблематику майбутніх наукових досліджень, а здобувачам освіти – отримати знання та навички, які реально потрібні роботодавцям. Наразі вже кілька викладачів університету взяли участь у науково-навчальних екскурсіях, що були проведені на базі лабораторій, і ця робота буде надалі поглиблюватися.
"Держпродспоживслужба є сумлінним і соціально відповідальним роботодавцем, а тому ми готові витрачати багато часу на те, аби підтримувати ефективне освітнє співробітництво з провідними університетами. Мене дуже тішить, що багато студентів проходять практику в наших органах та лабораторіях, а деякі навіть здобувають освіту за програмами так званої «дуальної освіти». Дві студентки, які проходили навчання за програмами «дуальної освіти» в наших лабораторіях – підготували наукові доповіді і стали переможцями на міжнародних конкурсах молодих науковців. Сподіваюся, їхні ініціативи будуть підтримани під час розгляду грантових заявок. Отже, ті ініціативи, про які ми говорили зовсім нещодавно – вже реально впроваджуються у життя. Було чимало скептиків, які не вірили в успіх, але наразі результати, як то кажуть, говорять самі за себе. Слід взяти до уваги особливість ситуації у Миколаївській області. В регіоні досить напружена ситуація із забезпеченням питною водою, і на нашу службу лягає велика відповідальність у сфері реалізації відповідних заходів державного впливу. Забезпечення якості питної води – це не завдання якогось одного відомства, це спільна робота багатьох фахівців, усієї громади. Нам потрібні молоді і креативні фахівці, які володіють сучасним інструментарієм лабораторно-діагностичної роботи», - зазначив Сергій Захарін.