Держпродспоживслужба зобов’язала суб’єкта господарювання повернути мешканцям м. Слов’янськ понад 200 тис. грн зайво нарахованої плати за комунальні послуги
опубліковано 22 квітня 2021 року о 15:41

В березні 2021 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Донецькій області на підставі колективного звернення споживачів здійснено позаплановий захід державного нагляду (контролю) обласного комунального підприємства, що надає послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води.

В ході перевірки фахівцями Головного управління встановлено, що підприємством при розрахунках зазначених тарифів до складу інших операційних витрат включено необґрунтовані витрати, чим порушено вимоги Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги».

Також встановлено, що суб’єктом господарювання не укладено зі споживачами нові договори на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які б відповідали вимогам типового договору затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 № 690.

При цьому підприємство при нарахуванні споживачам плати за комунальні послуги та абонентське обслуговування застосовувало нові тарифи в умовах дії договорів, укладених до 01.05.2019, тобто до введення в дію в повному обсязі нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

За результатами проведеного позапланового заходу державного нагляду (контролю) Головним управлінням складено акт, на підставі якого надано припис про виконання законних вимог щодо усунення порушень при формуванні тарифів, яким зобов’язано здійснити перерахунок мешканцям зайво нарахованої плати за надані послуги на суму у розмірі 208,3 тис. грн.

Крім того, підприємство зобов’язано здійснити економічно обґрунтовані розрахунки тарифів на зазначені послуги та подати їх на встановлення до органу місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку.

Також підприємство зобов’язано при нарахуванні плати за надані послуги застосовувати тарифи згідно договорів, укладених зі споживачам до 01.05.2019.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux