Держпродспоживслужба Одещини: діяльність відділу ринкового нагляду за 9 місяців 2022 року
опубліковано 15 листопада 2022 року о 11:50

Відділом ринкового нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами, з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 13.02.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», проведено 22 перевірки характеристик продукції. В ході 20 перевірок (91%) встановлені порушення вимог законодавства про ринковий нагляд.

Виявлена значна кількість видів та найменувань продукції, що не відповідала вимогам безпечності. За результатами перевірок характеристик іграшок, електричної продукції, радіообладнання, взуття та текстильних виробів суб’єктам господарювання надано 101 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів.

За результатами проведених перевірок можна виділити низку типових порушень. Зокрема, маркування продукції національним знаком відповідності здійснено з порушенням діючих вимог або взагалі відсутнє, реалізація товарів без  інструкцій, а також без попереджень про можливу небезпеку, не зазначені найменування та адреси виробників (імпортерів), внаслідок чого споживачі позбавлені можливості звернутись до них у разі придбання неякісного товару.

Варто підкреслити, що більшість підприємств, на яких проводились перевірки, визнають допущені ними недоліки та намагаються якомога швидше їх усунути - проводять роботу з постачальниками щодо приведення продукції у відповідність, вивчають зміни у законодавстві, інформують споживачів про небезпечну продукцію.

Під час здійснення заходів ринкового нагляду посадові особи підприємств, зазвичай, оперативно реагують на зауваження та вживають відповідні дії з  процедурних і технічних питань. В таких випадках за результатами аналізу повідомлень від суб’єктів господарювання про усунення у встановлені терміни допущених порушень Головним управлінням скасовуються раніше надані рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів (з початку поточного року скасовано 28 рішень).

Проте є й такі недобросовісні суб’єкти господарювання, які створюють перешкоди при виконанні Головним управлінням своїх повноважень в сфері ринкового нагляду, не вживають заходів для усунення допущених порушень та намагаються уникнути відповідальності, наражаючи споживачів та користувачів продукції на можливу небезпеку для їх здоров’я і на марну трату коштів на неякісну продукцію.

Так, за результатами аналізу повідомлень, наданих суб’єктами господарювання, здійснено 16 перевірок стану виконання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів та встановлено, що рішення виконано частково або взагалі не виконано, про що складено протоколи про застосування штрафних санкцій до порушників на загальну суму 1 млн 530 тис. грн.

З метою висвітлення актуальних питань в сфері ринкового нагляду на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області протягом січня-жовтня 2022 року розміщено сім інформацій для ознайомлення суб’єктів господарювання та споживачів нехарчової продукції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux