Держпродспоживслужба долучилася до обговорення питань харчової безпеки та відмови від використання антибіотиків у птахівництві
опубліковано 28 вересня 2020 року о 14:13

28 вересня 2020 року відбулася прес-конфоренція присвячена харчовій безпечності та впорядкованому і розумному використанню антибіотиків у птахівництві.

У заході взяли участь Директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, головний ветеринарний лікар України Борис Кобаль, міжнародний консультант та координатор проектів Продовольчої та сільськогосподарсько організації ООН (FAO UN) Віталій Башинський, представники Європейського банку реконструкції та розвитку (EBRD), виконавчий директор Асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко, представники агроіндустріального холдингу України «Миронівський хлібопродукт», а також громадськості та ЗМІ.

У ході обговорення питань спікери доповіли присутнім про загрози явища антибіотикорезистентності, новітні стандарти біобезпеки та тренди щодо повної відмови від використання антибіотиків та антимікробних засобів.

Віталій Башинський відзначив, що в рамках реалізації багатогалузевої концепції «Єдине здоров’я» FAO було розроблено підхід прогресивного управління стійкістю до антибіотиків, щоб допомогти секторам виробництва продуктів харчування і сільського господарства розробити і реалізувати національний план дій з оптимального і сталого використанню протимікробних препаратів.

У свою чергу, Борис Кобаль доповів присутнім про здійснення заходів державного нагляду/контролю в частині забезпечення виконання виробником вимог законодавства при маркуванні продукції (птахівництва), виробленої без застосування антибіотиків.

Окрім того, у рамках прес-конференції учасникам заходу було повідомлено про систему маркування продукції, вирощеної без антибіотиків, а також критерії для отримання виробниками права наносити таке маркування, що було розроблено «Союзом птахівників України» спільно з ФАО, ЄБРР та Держпродспоживслужбою. Також спікери відзначили, що  завдяки впровадженню даної системи, споживач може бути впевнений в достовірності заявленої виробником інформації, оскільки право наносити відповідне маркування надається за результатами незалежного моніторингу.

Головний лікар ветеринарної медицини МХП Євген Бойко розповів присутнім, що вже деякі підприємства  Групи МХП успішно пройшли незалежний сертифікований аудит «Бюро Верітас» та отримали право наносити додаткове маркування класу «А» на свою продукцію. «Зображеня класу «А» означає, що антимікробні засоби не застосовувалися на жодному з етапів вирощування: ані на батьківському стаді, ані на промисловому» - додав Євген Бойко. Також  він поділився досвідом, завдяки чому вдалося досягти повної відмови від використання антибіотиків.

Хочеться нагадати, що з січня 2020 року Асоціація «Союз птахівників України» на підприємствах своїх членів розпочала контрольований моніторинг залишків антибіотиків у кормах, воді, кінцевій продукції та продуктах життєдіяльності птиці протягом усього циклу її вирощування. За результатами проведеного аудиту підприємства, які будуть відповідати встановленим вимогам якості, зможуть наности маркування на харчовий продукт свого підприємства.

Результати проведеного аудиту підприємств будуть розміщені на сайті Асоціації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux