Сказ – епізоотична ситуація в Україні
опубліковано 28 вересня 2020 року о 14:20

28 вересня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі сказом (World Rabies Day). Метою заходів, присвячених цій події, є привернення уваги людства до проблеми розповсюдження цієї небезпечної хвороби як серед людей, так і тварин. Цей день покликаний підвищувати інформованість про наслідки сказу у людини і тварин, про те, наскільки складно попередити  захворювання серед людей, не проводячи належні профілактичні заходи серед тварин.

Саме у цей день 1895 року помер французький вчений Луї Пастер, якому людство зобов’язане створенням вакцини та впровадженням щеплень проти сказу: у 1885 році він зробив щеплення хлопчику, якого покусав скажений собака. Проведена вакцинація врятувала життя постраждалому, і з цього часу саме антирабічні щеплення є основною запобіжною мірою при цьому смертельно небезпечному захворюванні.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням функції центральної нервової системи і завжди закінчується летально. За даними Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ) сказ входить в першу п'ятірку основних небезпечних зоонозів, що завдають найбільших соціальних і економічних збитків. Щорічно від сказу в світі гинуть десятки тисяч людей, захворювання реєструється на території 110 країн світу. За оцінками ВООЗ, сказ входить до п'ятірки найбільш небезпечних зооантропонозів.

Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус із слиною. Основний шлях проникнення вірусу в сприйнятливий організм через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпин.

В Україні вже більше 40 років триває епізоотія сказу природного типу, спостерігається циркуляція вірусу серед 23 видів диких та шести видів домашніх і сільськогосподарських тварин в різних природно-географічних зонах.

Вивчення епізоотії сказу та визначення видової структури захворюваності тварин на сказ показало, що в останні роки структура захворюваності тварин на сказ зміщується в напрямку антропургізації (міський тип сказу), що функціонує за рахунок безпритульних собак і котів, чисельність, яких неконтрольовано збільшується.

Однією із головних причин цього є незадовільний рівень організаційних заходів, ослаблення контролю за виконанням правил утримання собак та котів, безвідповідальність власників домашніх тварин щодо імунопрофілактики сказу, особливо у приміських зонах, на дачних територіях, садово-городніх ділянках, на околицях великих міст, ріст популяції безпритульних собак та котів, а також відсутність системи контролю кількості та міграції цієї групи тварин.

Заходи боротьби зі сказом в Україні (доречі, як і в усьому прогресивному світі), базуються на виконанні комплексу антирабічних ветеринарно-санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів цього захворювання, і передбачають:

1) парентеральну імунізацію (вакцинацію) домашніх тварин, що включає обов'язкову імунізацію всього поголів'я собак – на всій території країни, котів – у зонах стійкого неблагополуччя, сільськогосподарських тварин – при спалахах захворювання.

Рік

Парентерально щеплено ( млн. голів)

Собак

Котів

Інших тварин

Всього

2018

3,5

2,1

0,9

6,5

2019

3,5

2,2

0,8

6,5

за перше півріччя 2020

1,6

1,0

0,5

3,1







2) пероральну імунізацію диких м'ясоїдних тварин, що здійснюється шляхом обробки території України через розкладання принад з вакциною, в тому числі за допомогою авіатранспорту.


Довідково: за допомогою авіатранспорту обробляється вся територія України з 2018 року (за виключенням окупованих територій, та зон де заборонені польоти), а зони що визначені міжнародними угодами з Республікою Польща та Республікою Угорщина обробляються з 2012 року. При цьому всі повітряні судна обладнані навігаційними системами GPS і системою реєстрації скидання вакцини для підтвердження, що ці засоби повітряного транспорту слідують заздалегідь встановленими лініями (паралельні галса) і документування того, що на даній лінії було викладено заплановане число доз вакцини (щільність розкладки – 25 поживних принад (вакцин) на 1 км2.)


Рік

Вся територія України без тимчасово окупованої зони

Зона що визначена міжнародними угодами


Площа

тис км2

Тис дози

Площа

тис км2

Тис дози

2018

359,0

7181,9

13,3

266,1

2019

388,3

9708,3

76,9

1922,5

2020 (виконується)

386,5

9662,4

20,4

510,0

Станом на 25.09.2020 в Україні триває робота з пероральної імунізації диких м’ясоїдних.

В 12 областях закінчено обробку за розповсюдженням вакцини проти сказу за допомогою авіатранспорту, а саме: Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька, Тернопільська, Рівненська, Хмельницька, Вінницька Чернігівська, Київська, Полтавська, Харківська, Сумська.

Наразі завершується робота в Миколаївській та Житомирській областях.


3) проведення епізоотологічного моніторингу, який здійснюється шляхом епізоотологічного обстеження, своєчасного виявлення спалахів хвороби та аналізу епізоотичної ситуації.

4) інформаційно-просвітницьку роботу з населенням з питань утримання тварин та профілактики сказу яка включає:

1. Роз’яснювальну робота щодо небезпеки сказу через ЗМІ, соціальні мережі, друковані видання, ТБ, радіо тощо.

2. Проведення тренінгів/семінарів щодо дій при виявленні сказу серед тварин

В Україні проводяться усі необхідні заходи для стримування розповсюдження інфекції серед домашніх і диких тварин, що з часом повинно дати відповідний результат - ерадикацію сказу на території України.

Рік

Всього випадків сказу

Собаки

Коти

Лисиці

Інші тварини

2016

1118

271

380

340

127

2017

1353

294

423

424

212

2018

1466

374

429

456

207

2019

908

191

257

353

108

01.09.2020

531

161

157

174

38


Сказ є економічним тягарем для країни у зв'язку з високою вартістю діагностики, епідеміологічного, епізоотологічного нагляду, профілактичної та постекспозиційної обробки людей, імунізації тварин. Разом з тим, покращення епізоотичної та епідемічної ситуації в Україні само по-собі не відбудеться, це можливо досягти лише забезпечивши співпрацю усіх гілок влади з метою невідкладного комплексного підходу у вирішенні проблеми сказу, а також наявності активного антирабічного імунітету в популяціях епізоотично важливих видів тварин: лисиць, собак і котів.

В Україні з приводу укусів тварин щороку за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звертається понад 100 000 людей (майже 210 на 100 000 населення). При цьому більше 23 тисяч осіб отримують призначення на проведення антирабічної допомоги, з них понад 60% – за безумовними показниками.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux