Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи звітує про результати наукових досліджень у сфері птахівництва
опубліковано 04 січня 2024 року о 09:28

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін узяв участь у круглому столі щодо застосування біоцидів та пробіотиків у системі ветеринарно-профілактичних заходів для галузі птахівництва, який був проведений у Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Сергій Захарін зазначив, що Інститут є провідною науковою установою в галузі ветеринарної медицини, яка координує та реалізовує фундаментальні та прикладні наукові дослідження на високому методичному рівні. Наявні наукове та аналітичне обладнання, а також лабораторна інфраструктура дозволяють виконувати наукові проєкти у сфері ветеринарних та діагностичних досліджень. Окрім того, він зазначив необхідність підтримання і розбудови контактів з провідними науковими школами у галузі ветеринарної медицини та міжнародними партнерами.

Директор Інституту Ольга Чечет повідомила, що науковці Інституту постійно проводять моніторингові та наукові дослідження з актуальних проблем захисту здоров’я тварин та безпечності сільськогосподарської продукції.

Зокрема, завершується виконання наукових досліджень щодо ефективного застосування біоцидів та пробіотиків у системі ветеринарно-профілактичних заходів у промисловому птахівництві.

Завдяки виконанню наукової теми:

  • обґрунтовано та вперше розроблено рецептуру і створено нові комплексні біоциди, а також нові пробіотичні засоби у промисловому птахівництві,
  • вівчено властивості та токсикологічні параметри нових дезінфектантів у птахівництві,
  • проаналізовано імунотоксичність новітніх засобів, а також їхні фізико-хімічні та корозійні властивості,
  • розроблено новітні засоби профілактики інфекційних захворювань птиці,
  • внесено комплексні пропозиції, спрямовані на підвищення ефективності промислового птахівництва на основі застосування новітніх засобів захисту здоров’я птиці.

Сергій Захарін зазначив, що проблематика досліджень з наукового супроводу ефективності промислового птахівництва, особливо в галузі його ветеринарного забезпечення, є актуальною з огляду на значний розвиток цієї галузі та її важливе місце у сільському господарстві та економічному розвитку України. За попередніми оцінками, за останні 20 років виробництво м’яса птиці та курячих яєць в Україні виросло у 2 рази, натомість у 2022 р. рівень виробництва дещо зменшився (що пояснюється в першу чергу негативними наслідками військової агресії, включаючи знищення промислової інфраструктури та логістичних ланцюжків).

Учасники круглого столу повідомили, що структурними підрозділами Інституту завершено звітну кампанію, в рамках якої проаналізовано здобутки за минулий рік, а також складено перспективні плани на 2024 р. та подальшу перспективу.

Сергій Захарін звернув увагу на необхідність подальшої цифровізації наукових досліджень, освітнього процесу та управлінської діяльності.

«Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи є установою, яка формує сучасне бачення передового розвитку усієї сфери лабораторної діагностики. Окрім того, інститут виконує складні лабораторні дослідження, що дає змогу досконально знати потреби сучасної практики, сучасної ветеринарної медицини. Окремий напрям – напрацювання наукових узагальнень та надання науково-методичних рекомендацій регіональним лабораторіям. Інститут виконує низку піонерських досліджень, спрямованих на розвиток ветеринарно-профілактичних та ветеринарно-санітарних інструментів розвитку тваринництва, що є важливим елементом відновлення усієї аграрної сфери економіки України. Хочу нагадати, що ця робота проводиться на основі сумлінного виконання вимог директивних документів Євросоюзу, але ми маємо забезпечити належне вивчення та застосування цих документів українськими фахівцями», – зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux