Державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання станом на 01.04.2021 року
опубліковано 02 квітня 2021 року о 10:51

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 Держпродспоживслужбою посилено державний  санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів країни. 

Держпродспоживслужба  спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування у по точному році продовжує здійснювати перевірки об’єктів систем водопостачання щодо виконання дотримання ними вимог протиепідемічних заходів, зокрема стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді,  контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

Фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби  активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.

За інформацією територіальних органів наразі під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 63532  об’єктів водопостачання, у тому числі 10323 об’єкти централізованого і 53209 об’єктів нецентралізованого водопостачання, та 1975 об’єктів водовідведення.

Станом на 01 квітня 2021 року здійснено 2116 комісійних  перевірок об’єктів водопостачання, зокрема  711 об’єктів централізованого та 1400 об’єктів нецентралізованого водопостачання.

Під час здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства із перевірених об’єктів водопостачання порушення встановлено на 857 об’єктах (40,5%), у тому числі на 375 об’єктах централізованого водопостачання (52,7%) та 484 об’єктах нецентралізованого водопостачання (34,6%).

З початку звітного періоду обстежено 76 об’єктів водовідведення, порушення встановлено на 32 об’єктах (44%).

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

З початку року досліджено 6448 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, частка відхилень від гігієнічних норм склала 2,4%. Досліджено за мікробіологічними показниками - 1310 проб, відхилення склало 1,9 % та санітарно-хімічними показниками - 5199 проб, відхилення від гігієнічних норм  склало 2,6 %.

Досліджено 446 проб води питної із джерел децентралізованого водопостачання, відхилення встановлено у 71 пробі (15,9%),  зокрема за  санітарно-хімічними показниками відхилення виявлено у 44 пробах (19,6%) та      за мікробіологічними показниками у 29 пробах (12,8%).

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 81 засідання комісій ТЕБ та НС, видано 321 припис  (пропозиції), у тому числі рекомендаційних листів, накладено 44 штрафи.

За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській  області до правоохоронних органів передано одну справу.

 Основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання             є порушення облаштування та організації зон санітарної охорони артсвердловин; зношеність обладнання та мереж; відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу; не проводиться профілактична промивка та дезінфекція водопровідних споруд; відсутність паспорту радіаційної безпеки на артезіанські свердловини; встановлені  факти недостатнього запасу дезінфікуючих засобів; порушується періодичності проходження медичних оглядів персоналом та проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води; відсутність засобів індивідуального захисту у працівників водоочисних споруд тощо.

        На переважній більшості об’єктів нецентралізованого водопостачання виявлено порушення, зокрема не проводиться щорічне планове обстеження колодязів, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води, не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні санітарні паспорти, не визначений балансоутримувач.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам підприємств направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єкту централізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Керівниками територіальних органів  Держпродспоживслужби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів. Робота в даному напрямку продовжується.


Так, за інформацією Головного управління Держпродспоживслужби   у Вінницькій області за звітний тиждень перевірено 6 об’єктів питного водопостачання на 3 з яких встановлені порушення (не розроблені графіки проведення лабораторних досліджень, не проводиться лабораторний контроль тощо).

За результатами обстежень керівникам підприємств направлено приписи по усуненню порушень, також в органи місцевої влади направлено пропозиції щодо упорядкування зон санітарної охорони джерел водопостачання, приведення в належний санітарно-технічний стан водопровідних мереж та споруд, дотримання кратності лабораторного контролю питної води.


Головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській області  за звітний тиждень проведено обстеження 5 об’єктів водопостачання: 4 – централізованого (2 водопроводи с. Морозовичі Поромівської ОТГ Іваничівського району, водопровід с. Видерта ТзОВ «Камінь-Каширський райсількомунгосп» Камінь-Каширського району, водопровід с. Костюхівка   КП «Маневицький райсількомунгосп» Маневицького району) та 1 – нецентралізованого (трубчастий колодязь Колодяжненського ДНЗ «Журавлик» с. Колодяжне Ковельського району).

Порушення були встановлені на об’єкті децентралізованого водопостачання (відсутній паспорт джерела водопостачання) та на сільських водогонах  с. Морозовичі Поромівської ОТГ (не розроблено проекти зон санітарної охорони джерел водопостачання, відсутні робочі програми виробничого контролю безпечності та якості питної води, відсутні медичні огляди працівників та інші).

За результатами обстежень власникам/балансоутримувачам об'єктів водопостачання, головам селищних і сільських рад, об'єднаних територіальних громад надіслано матеріали з висвітленням встановлених порушень для вжиття заходів реагування.

Головним  управлінням Держпродспоживслужби в Донецькій області за звітний тиждень проведено перевірки 2 об’єктів централізованого водопостачання: на Краматорській дільниці Слов’янського РВУ КП «Компанія «Вода Донбасу» та КВП «Краматорський водоканал» та встановлені порушення. Будівлі на зазначених об’єктах потребують проведення ремонту,   модернізації тощо.

За встановлені порушення вимог санітарного законодавства керівникам підприємств направлено приписи.

Протягом звітного тижня працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області в складі комісій проводили обстеження об’єктів централізованого та децентралізованого водопостачання, пунктів розливу питної води, об’єктів водовідведення. Так, були обстежені комунальний водопровід СКП «Україна» с. Краснопіль Чуднівського району та сільський водопровідз КП «Комунальник» с. Залісся Народицького району.

Порушення вимог санітарного законодавства виявлені при організації та облаштування зони санітарної охорони суворого режиму артсвердловин, проведенні відомчого лабораторного контролю якості питної води, відсутності знезаражуючих установок, неефективності роботи станції знезалізнення води.

Також, працівники Бердичівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області були залучені до перевірок 6 пунктів розливу питної води, на 1 з яких встановлено порушення (ФОП Березун, м. Бердичів).

Працівники Народицького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області залучалися до комісійних перевірок об’єктів нецентралізованого водопостачання. Встановлено, що більшість перевірених об’єктів нецентралізованого водопостачання (громадські криниці) утримуються в незадовільному санітарно-технічному стані, порушуються вимоги щодо їх облаштування та утримання, не проводиться механічне очищення та дезінфекція, відсутні санітарні паспорта на джерела децентралізованого водопостачання.

За результатами проведених комісійних обстежень, планового заходу державного нагляду по обстеженню об’єктів водопостачання та водовідведення спеціалістами територіальних управлінь надані пропозиції в комісійних актах  та направлені приписи на адресу керівників комунальних підприємств щодо усунення виявлених порушень.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області  за звітний період у складі створених робочих груп об’єднаними територіальними громадами комісійно за звітний тиждень перевірено 8 сільських водопроводів Мирненської об’єднаної територіальної громади Мелітопольського району (балансоутримувачі ТОВ «Мирне-С»,  ДП «Мелітопольське лісове господарство»), Малинівської об’єднаної територіальної громади Гуляйпільского району (балансоутримувачі       КП «СКГ «Надія», КП «СКГ «Новозлатопіль», КП «СКГ «Полтавське»,   СВК «Любимівський»), Воздвижівської об’єднаної територіальної громади Гуляйпільского району (балансоутримувачі КП «СКГ «Водограй», КП «СКГ «Долина»).

Основні порушення: відсутній проект з організації зон санітарної охорони джерел питного водопостачання, не дотримується водоохоронний режим, не розроблені графіки та несвоєчасно проводяться планово-профілактичні ремонти на джерелах та системах централізованого питного водопостачання, очищення та дезінфекція ємнісних споруд (водонапірні башти), не розроблено робочу програму (графіки) виробничого контролю за безпечністю та якістю питної води, не забезпечене своєчасне проходження обов’язкового профілактичного медичного огляду працівниками підприємств та інші

Крім того, проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) стосовно виконання КП «Благводсервіс Широківської громади» припису від 06.04.2020 № 612/23.2 щодо усунення порушень вимог санітарного законодавства. За результатами здійснення заходу виявлені наступні порушення: не дотримується водоохоронний режим на джерелах питного водопостачання, не встановлені зони санітарної охорони для об’єктів та споруд господарсько-питного водопостачання, медичний огляд працівників, безпосередньо причетних до водопостачання не пройдений.

За невиконання приписів та інших розпорядчих документів (пропозицій), відповідно на відповідальних осіб КП «Благводсервіс Широківської громади» та ДП «Мелітопольське лісове господарство» складені протоколи про адміністративне правопорушення.

За звітний тиждень працівниками Головного управління Держпродспоживслужби  в Закарпатській області взято участь у 2 комісійних перевірках об’єктів нецентралізованого водопостачання (шахтний колодязь та локальний водопровід закладу дошкільної освіти с. Концово Ужгородського району) і 1 об’єкту водовідведення (локальні очисні споруди закладу дошкільної освіти села Струмківка Ужгородського району). Порушення в ході перевірки не виявлені.

На території Кіровоградської області за поточний тиждень обстежено і встановлено порушення на 1 об’єкті централізованого водопостачання, перевірено 12 об’єктів нецентралізованого водопостачання, на 4 з яких виявлено порушення.

Порушення, які виявлені на об’єкті централізованого водопостачання: відсутні висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи на обладнання, устаткування, не організовані зони санітарної охорони джерела водопостачання, водоохоронний режим у зоні санітарної охорони у межах першого, другого та третього поясу не дотримується, виробництво питної води здійснюється не за нормативно-технічним документом (відсутній технологічний регламент з описом технологічного процесу виробництва питної води), за результатами виробничого контролю якості води питна вода не відповідала вимогам за санітарно-хімічними показниками (комунальне підприємство «Надія» Соколівської сільської ради Кропивницького району).

На перевірених об’єктах нецентралізованого водопостачання потребує ремонту відмостка навколо колодязів та необхідне поновлення замків на колодязях (колодязі с. Долинівка, с. Соломія Гайворонської ТГ). На балансоутримувачів направлено 3 рекомендаційних листа та приписи.

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області з 25.03.2021 здійснено обстеження  Новокалинівського виробничого управління житлово-комунального господарства (м. Новий Калинів), за результатами суб’єкту господарювання скеровано припис щодо забезпечення виробничого контролю безпечності та якості води перед надходженням у водопровідну мережу.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області проведено 3 комісійні перевірки об’єктів централізованого водопостачання. 

Спеціалістами Управління проведено обстеження комунального підприємства «Світанок» Петропавлівської селищної ради Щастинського району смт. Петропавлівка, комісійне обстеження сільських водопроводів с. Козлове та   с. Світле Білолуцької селищної ради та обстеження об’єкту водовідведення Білокуракинської каналізаційно-насосної станції № 3 дільниці районного комунального підприємства «Старобільськвода» (смт Білокуракине).

На всіх обстежених об’єктах питного водопостачання встановлені порушення вимог санітарного законодавства.

Старості сіл Козлове та Світле надано пропозиції щодо приведення в належний санітарно-технічний стан водозабірних споруд.

Керівнику комунального підприємства «Світанок» надані пропозиції щодо усунення виявлених порушень, зокрема щодо дотримання режимів охорони у зонах санітарної охорони джерел та об’єктів централізованого водопостачання та правил користування водозабірними спорудами, забезпечення достатньої кількості знезаражуючих засобів та проведення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на всіх етапах водопідготовки.

 Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за звітний тиждень проведено перевірку 1 локального водогону та 6 громадських шахтних колодязів. За результатами перевірок встановлено порушення на 3 об’єктах нецентралізованого водопостачання (громадський шахтний колодязь Рокитнянського ЗНЗ І-ІІІ ступеня, Рокитнянського ДНЗ «Колосок» та Семенівського ЗДО «Барвінок»), у зв’язку з чим балансоутримувачам направлено приписи щодо їх усунення.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області  з 26 по 31 березня 2021року проведено позаплановий захід державного нагляду на КП «Міськводоканал» Роменської міської ради Сумської області з метою розгляду звернення мешканців м. Ромни на якість води централізованого водопостачання.

Під час перевірки виявлені порушення вимог санітарного законодавства, а саме: вміст заліза загального у воді питний не відповідає вимогам і становить більше ніж 0,2 мг/дм3, технологічний регламент на застосування менш жорсткого нормативу не погоджений у встановленому порядку. За виявлені порушення до надавача послуг водопостачання застосовані заходи адміністративного впливу, надано припис по їх усуненню.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області спільно з представниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування здійснено комісійні перевірки 2 об’єктів централізованого водопостачання та 44 об’єктів нецентралізованого водопостачання.

Порушення виявлені на 2 об’єктах централізованого водопостачання, 38 об’єктах нецентралізованого водопостачання. З метою забезпечення усунення виявлених порушень винесено 7 приписів.

В ході здійснення комісійних перевірок на об’єктах централізованого водопостачання виявлені такі порушення: не виконане огородження зони суворого режиму навколо свердловини (водогін с. Аполлонівка Аполлонівського старостинського округу Сахновщинської селищної ради) та недотримання кратності та обсягів проведення лабораторного контролю якості питної води (водогін с. Степне Богодухівської міської ради).

Основні  порушення на об’єктах нецентралізованого водопостачання: недотримання кратності та обсягів проведення лабораторного контролю якості питної води, не забезпечено проведення щорічного планового обстеження колодязів, їх чищення та профілактичної дезінфекції громадських колодязів, не оформлені санітарні паспорти на інженерні споруди нецентралізованого питного водопостачання.

Працівниками Голопристанського,  Нижньосірогозького та Новотроїцького управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з 25.03.2021 спільно з органами місцевого самоврядування проведено обстеження 9 об’єктів питного водопостачання в населених пунктах Голопристанського, Нижньосірогозького та Чаплинського ОТГ. Порушення встановлено на всіх об’єктах. За результатами обстежень керівникам підприємств надано пропозиції про усунення виявлених порушень.

За звітний період ініційовано та прийнято участь у 8 засіданнях комісії з питань ТЕБ та НС.

Працівниками Держпродспоживслужби в Хмельницькій області   за завтній тиждень обстежено 19 об’єктів питного водопостачання (10 централізованого та 9 нецентралізованого), на 5 з них виявлені порушення санітарного законодавства (4 та 1 відповідно).

Основні порушення на об’єктах централізованого водопостачання: споруда артезіанської свердловини потребує проведення поточного ремонту,  не ведеться журнал реєстрації аварійних ситуацій та проривів, не розроблено та погоджено у встановленому порядку технологічний регламент водопідготовки,  не вирішено питання щодо проведення виробничого лабораторного контролю за якістю та безпечністю питної води.

Основні порушення на об’єктах нецентралізованого водопостачання: частина колодязів громадського користування потребує ремонту або оновлення конструкції наземної частини, фарбування, відмостка колодязів пошкоджена, мають місце шпарини в зрубі, несвоєчасно та не в повній мірі проводиться дезінфекція та очистка, на більшість із перевірених колодязів громадського користування відсутні санітарні паспорти, графіки дослідження питної води за видом контролю та переліком показників, періодичністю, місцями (точками) відбору, не проводиться періодичний виробничий контроль безпечності та якості питної води.

Балансоутримувачам об’єктів питного водопостачання надано приписи щодо вжиття заходів реагування та приведення об’єктів до нормативних вимог.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області у звітному тижні проведено 16 моніторингових обстежень джерел питного водопостачання, зокрема: 2 об’єкти централізованого водопостачання (КП «Сторожинецьке житлово-комунальне господарство», КП «Новоселицька тепломережа») та 14 джерел нецентралізованого водопостачання (у Вижницькому (1), Кіцманському (11), та Хотинському (2) районах), а також систему водовідведення м. Сторожинець.

За результатами обстежень об’єктів централізованого водопостачання та водовідведення встановлені порушення, які були виявлені при попередніх обстеженнях в 2020 році. Варто зазначити, що усунення даних порушень вимагає додаткового фінансування, згідно листів керівників даних об’єктів.

Про дані порушення Головним управлінням неодноразово було проінформовано органи місцевої влади.

Під час обстежень об’єктів нецентралізованого водопостачання порушень вимог санітарного законодавства, в частині облаштування громадських криниць, не встановлено.

За результатами обстежень керівникам підприємств водопостачання та балансоутримувачам криниць було надано 1 припис та 2 рекомендаційні листи щодо усунення встановлених порушень.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області з 25.03.2021 спільно з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування взято участь у комісійних перевірках 2 об’єктів централізованого водопостачання (водогін СТОВ «Десна»   с. Рівнопілля та  водогін СТОВ «Десна» с. Хмільниця Чернігівського району Чернігівської області) У ході перевірок порушень вимог санітарного законодавства не виявлено.

Крім того, проведено плановий захід державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства КП «Талалаївське виробниче управління житлово-комунального господарства» (смт. Талалаївка Срібнянського району Чернігівської області). У ході перевірки встановлені такі порушення: на водний об’єкт, який є джерелом питного водопостачання відсутній санітарний паспорт, виробничий контроль у сфері питної води та питного водопостачання підприємством не здійснюється, після знезараження водопровідної питної води не проводиться лабораторний контроль на залишкові концентрації реагентів та інші.

Керівнику КП «Талалаївське виробниче управління житлово-комунального господарства» надано припис щодо усунення встановлених порушень.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві за звітний  тиждень обстежено 10 бюветних комплексів СВКП «КИЇВВОДФОНД» та виявлені недоліки щодо утримання першого поясу (суворого режиму) ЗСО артезіанських свердловин двох бюветних комплексів.

На адресу СВКП «КИЇВВОДФОНД» підготовлено лист щодо належного утримання першого поясу (суворого режиму) ЗСО артезіанських свердловин відповідних бюветних комплексів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux